Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan strvinara idućeg vikenda u Belom na Cresu

01.09.2019.

10:32

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni dan strvinara obilježit će se idućeg vikenda (7. i 8. rujna) u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu, a posjetiteljima je omogućen slobodan ulaz u centar, gdje ih očekuje edukativni program.

Uoči toga, sutra, 2. rujna, na riječkom Korzu bit će otvorena izložba fotografija "Na nebu orli - priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima. Izložba će se moći razgledati do 10. rujna, priopćila je Javna ustanova Priroda, organizator događanja.

Hrvatska je među rijetkim zemljama u ovom dijelu Europe u kojima još uvijek živi bjeloglavi sup, najveći strvinar među pticama na našem kontinentu.

Hrvatska populacija gnijezdi se još jedino na otocima sjevernog Jadrana, a kako bi ta ugrožena životinjska vrsta opstala u našim krajevima, ulažu se veliki napori.

Javna ustanova Priroda u svibnju je u prirodu pustila četiri bjeloglava supa koji su se oporavljali u Belom, a tijekom ovog ljeta spašeno ih je još šestoro. Trenutačno se u oporavilištu nalazi devet tih velikih ptica.

Posjetitelji tijekom vikenda 7. i 8. rujna od 10 do 18 sati mogu bez plaćanja ulaznica pogledati izložbe u centru, a za djecu su osmišljene i posebne kreativne radionice. 

Zagrebačka pivovara uvrstila je važnost očuvanja bjeloglavih supova u kampanju "Zaštićene zakonom", zahvaljujući čemu će oporavilištu u Belom na Međunarodni dan strvinara biti predano vozilo namijenjeno za prikupljanje i transport hrane za supove na hranilištu i oporavku.

Program u povodu Međunarodnog dana strvinara organizira Javna ustanova Priroda, a u partnerstvu s njom Međunarodni dan obilježit će se i u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.