Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece

17.11.2021.

12:33

Autor: HRT - Radio Rijeka

Odjel riječke neonatologije (Foto: KBC Rijeka)

Odjel riječke neonatologije (Foto: KBC Rijeka)

Foto: - / -

Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece obilježava. U Hrvatskoj su se prošle godine prijevremeno rodila 2422 djeteta, ali je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska.

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji, kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima.

U KBC-u Rijeka u 2020. godini prijevremeno su rođena 192 novorođenčeta (8,08% sveukupnog broja živorođene novorođenčadi), ali važno je istaknuti da je zbog poboljšanja skrbi nastavljen značajan pad rane neonatalne smrtnosti. Ukupan rani neonatalni mortalitet u KBC-u Rijeka u 2020 godini iznosio je svega 2.1‰, što riječku neonatologiju svrstava uz bok svjetskim neonatološkim centrima.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenoga od 18 sati riječke znamenitosti (Trsatska gradina, lučke dizalice na Molo longu i fontane na Jadranskom trgu) bit će osvijetljene ljubičastim svjetlom, simbolom prijevremeno rođene djece. Time Grad Rijeka pridonosi cilju kampanje – edukaciji javnosti i usmjeravanju pozornosti na problem prijevremenog rođenja.

"U skrbi za prijevremeno rođeno novorođenče, uključen je velik broj liječnika i medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, defektologa, pedagoga. Ipak, u prvim danima postnatalnog života najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske sestre. Naš je zajednički cilj pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života. U tome nam pomažu i roditelji koji su od prvih trenutaka prisutni uz dijete i koji s cjelokupnim osobljem Klinike čine tim koji ima jedan cilj - cjelovitost psihofizičkog dobra našeg nedonoščeta" – poručuje povodom Međunarodnog dana palčića predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka doc. dr. Iva Bilić Čače.

"O kvalitetnom radu riječke neonatologije najbolje govore naša novorođenčad, od kojih su neki već odrasli ljudi. Uistinu ih je do sad mnogo opskrbio riječki neonatološki tim i ponosni smo na njihov i naš zajednički uspjeh. Svaki od njih u našim je životima ostavio svoj trag.  Najmanji među njima bio je težak tek 480 grama. Imao je brojne komplikacije prijevremenog poroda, u najranijoj dobi operirana mu je i srčana greška, a danas je zdrav dječak. Njemu, i svim drugim našim malenim, a velikim ljudima želimo sretan njihov dan" - naglašava doc. Bilić Čače.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.