Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni je dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

17.05.2022.

09:12

Autor: Matea Krmpotić

IDAHOBIT u Rijeci

IDAHOBIT u Rijeci

Foto: Grad Rijeka / Grad Rijeka

U Rijeci se 10. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u Rijeci,10. godinu zaredom, obilježava 17. svibnja - Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia - IDAHOBIT).


U Republici Hrvatskoj IDAHOBIT se obilježava od 2011. godine odlukom Sabora, a kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.


Do sada, Rijeka je od 2013. bila jedini grad u Hrvatskoj koji službeno obilježava IDAHOBIT isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice.


Ovaj dan od velike važnosti za razvoj demokratskog društva obilježava se u više od 130 zemalja diljem svijeta.


Globalna tema IDAHOBIT-a ove godine je “Naša tijela, naši životi, naša prava”, a njome se zahtijeva pravo da živimo svoju seksualnost i da se rodno izražavamo bez straha od fizičkog nasilja, takozvanih „konverzivnih terapija”, te prisilne sterilizacije transrodnih i interspolnih osoba.


Ova tema mora podsjetiti da veliki broj LGBTIQ+ osoba diljem svijeta u svom svakodnevnom životu proživljava nasilje, diskriminaciju i manje mogućnosti od drugih.


Udruga LORI poziva sve sugrađane i sugrađanke na događanja u sklopu 10. IDAHOBIT tjedna u Rijeci kako bi se kroz međusobni razgovor i razumijevanje doprinijelo kreiranju plemenitijeg društva u kojem se poštivaju prava svih.


Program IDAHOBIT tjedna može se pronaći ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.