Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni je dan zaštite životinje - štitimo njihova prava!

04.10.2019.

10:44

Autor: Albert Petrović / Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada kako bi se upozorilo na prava životinja, odnos čovjeka prema njima i na važnost životinja za život na Zemlji. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da se taj dan slavi od 1925. godine, svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan sv. Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. 

Ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunka pozvala je sve građane da odaberu neki od brojnih načina na koji će obilježiti ovaj dan te da pridonesu stvaranju svijeta s manje nasilja prema životinjama. "Svatko od nas može biti zaštitnik životinja, ne samo onih koje žive u suživotu s nama već i onih koje su daleko od očiju javnosti, u klaonicama, farmama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Stvarajmo navike koje se temelje na suosjećanju, ljubavi, brizi i poštovanju svih živih bića. Životinje nas sve trebaju", poručila je Lunka.

Prijatelji životinja smatraju da je u Hrvatskoj nužno provesti Zakona o zaštiti životinja iz 2017. koji je donio obvezu lokalnim zajednicama da obiđu sva kućanstva i provjere jesu li svi psi označeni mikročipom te mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uz evidentirane izuzetke, što je iskoristilo više od 150 gradova i općina.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede za područje zaštite životinja Luka Oman pozvao je i sve lokalne zajednice da obilježe Međunarodni dan zaštite životinja. Najbolji način za to je, kako je istaknuo, konkretna provedba Zakona o zaštiti životinja odnosno provedba kontrole mikročipiranja, propisivanje i subvencioniranje trajne sterilizacije, izgradnja skloništa i promocija udomljavanja i zaštite životinja kako bi se riješili uzroci odnosno stalo na kraj neodgovornosti građana prema životinjama za koje skrbe.

Tim povodom jutros je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka predstavljena Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja Primorsko-goranske županije. KRAS okuplja sve koji se aktivno bave zaštitom životinja bez obzira radi li se o institucijama, udrugama ili pojedincima te brine o primjeni Zakona o zaštiti životinja. Postoji već godinu dana a djelatnosti su predstavili pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar, Dijana Primožić iz Udruge za zaštitu životinja, te presjednik koordinacije Petar Mamula:

Petar Mamula, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.