Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni konzorcij želi Dinu?

16.11.2013.

17:11

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Postrojenja Dine petrokemije u Omišlju ovih dana obilaze mogući ulagači. Nakon posjeta zagrebačkom Diokiju, predstavnici jednog međunarodnog konzorcija izgledaju vrlo zainteresirano. Kako će sve završiti?

U nizu potencijalnih investitora koji su u prošle dvije godine iskazali interes za ulaganje pa se povukli, ovih dana zamrla postrojenja Dine petrokemije u Omišlju i Diokija u Zagrebu obilaze predstavnici jednoga međunarodnoga konzorcij. Direktor Dine Fabio Giacometti nije mogao otkriti o kome se točno radi, ali rekao je da su mogući ulagači razgledali postrojenja i provjerili stanje opreme te da su izgledali zadovoljno.

Sada slijedi druga faza razgovora, na višoj razini, možda već sljedeći tjedan. Proces usporava još uvijek neriješena žalba Zagrebačke banke na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu i činjenica da nije određeno ročište za stečaj Diokija. Investicija je toliko velika da bi se cijelo područje omišaljske Dine pokrilo postrojenjima. Mogući ulagač zna da bi prvo trebao namiriti većinu potraživanja radnika, a tek onda početi radove. 

Hoće li, kako su najavili, već idući tjedan mogući ulagači kuvertirati svoju ponudu ili bi i njih na kraju mogla odbiti sporost hrvatske administracije i sudstva? Više u prilogu Olge Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.