Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni tjedan tamnog neba: kako smanjiti svjetlosno zagađenje?

28.04.2017.

14:32

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkom Astronomskog centru obilježava se Tjedan tamnog neba kako bi se upozorilo na štetnost svjetlosnog onečišćenja što utječe na ljude, klimu i gospodarstvo. Prikazuje se i kratki film "Potraga za tamom", danas i sutra u 19:30.

Međunarodna manifestacija Tjedan tamnog neba u Astronomskom centru Rijeka obilježit će se, uz redovni program u digitalnom Planetariju, prikazivanjem kratkog filma "Potraga za tamom" koji ističe probleme nastale zbog svjetlosnog zagađanja.

Manifestaciju je osmislila tadašnja srednjoškolka Jennifer Barlow 2003. godine kako bi podigla svijest o negativnim učincima svjetlosnog onečišćenja i potakla na očuvanje noćnog neba.

Svjetlosno onečišćenje šteti i ljudima - pretjerana izloženost umjetnoj svjetlosti povećava rizik od pretilosti, depresije, poremećaja spavanja, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Negativna posljedica svjetlosnog onečišćenja je i nepotrebno utrošena energija koja znači veći trošak, a doprinosi i povećanoj emisiji stakleničkih plinova što može uzrokovati klimatske promjene.

Astronomski centar Rijeka u obilježavanju Tjedna tamnog neba sudjeluje od 2011. godine, a u suradnji s Udrugom CEZAR održana su predavanja na temu svjetlosnog onečišćenja te aktivnosti koje je grad Rijeka poduzeo kako bi se isto smanjilo.

O tome s Markom Bačićem, predsjednikom riječke Udruge Cezar, razgovara Biserka Belić - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.