Hrvatski radio

Radio Rijeka

Medvjeđe šetnje naseljima Gorskog kotara - nenasilno rješenje postoji!

21.10.2021.

15:22

Autor: Nenad Lučić

Foto i video: Zlatko Grgurić

Foto i video: Zlatko Grgurić

Foto: - / -

Nije neuobičajeno da medvjedi u Gorskom kotaru ponekad prilaze naseljima, ali nakon Crnog Luga i Lokava, medvjeđa je obitelj uočena i u nekim perifernim ulicama grada Delnica, što dodatno povećava mogućnost neželjenog kontakta s čovjekom. Mladi lovci uputili su apel javnosti.

Priča o medvjeđoj obitelji koja dolazi u noćne šetnje ulicama goranskih mjesta i gradova (video pogledajte OVDJE) često je povezana s pričom o problematičnom ponašanju ljudi koji, i u danima kada nije predviđen organizirani odvoz otpada, kante sa smećem i ostacima hrane ostavljaju na pločnicima i drugim lako dostupnim lokacijama.

Lovci od građana očekuju veću odgovornost, a predsjednik Lovačkog Društva Tetrijeb iz Delnica Nenad Vančina podsjeća i na primjer Nacionalnog parka Risnjak, gdje su nabavljene posude koje medvjedima onemogućavaju pristup odbačenom otpadu.

Lovci su, nakon uličnih šetnji medvjeđe obitelji, na nekoliko šumskih lokacija počeli pojačano odlagati medvjedima zanimljivu hranu, koja bi, nadaju se članovi društva Tetrijeb, majku s mladuncima trebala odvratiti od ulaska u grad, a to će, bude li dojava, pokušati učiniti i jakim svijetlom te bukom.

Možda upravo ova priča nudi nekoliko razloga za otklanjanje predrasuda o lovcima kao ljudima koji takve situacije isključivo rješavaju oružjem. 

Od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, pojašnjava Vančina, u određenim okolnostima ugroze ljudi, moguće je zatražiti interventni odstrjel medvjedice, no to bi, procjenjuje čelnik delničkih lovaca, u postojećoj situaciji bilo vrlo problematično.

Naime, troje mladih medvjeda još uvijek ne bi moglo preživjeti bez majke. Zato se kao rješenje nameću spomenute mjere kojima bi se medvjeđa obitelj pokušala odvratiti od ulaska u naselja.

Za sretan nastavak priče bi se već tijekom studenog trebala pobrinuti priroda, jer će se, uz očekivano zahlađenje, majka s mladuncima povući u brlog radi zimskog sna. Na proljeće iduće godine mladunci bi već trebali biti sposobni za samostalno preživljavanje bez medvjedice. Poslušajte:

Medvjeđe šetnje naseljima Gorskog kotara, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.