Hrvatski radio

Radio Rijeka

Medvjeđi eko turizam razvojna je mogućnost Gorskoga kotara

26.05.2017.

14:27

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prisutnost populacije medvjeda na zaštićenim područjima prirode nudi mogućnost osmišljavanja niza oblika ponude u turizmu, a mjere zaštite nisu ni zapreka razvoju poljoprivrede. Predavanja o tim temama danas je, povodom tjedna parkova, u Gorskom kotaru organizirao Nacionalni park Risnjak.

Zaštićena područja prirode pogodna su za razvoj specifične ponude medvjeđeg eko-turizma, a o čemu se točno radi objašnjava Slaven Reljić sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta. "Radi se o slučajevima kada gosti žele doći sjediti u nekoj promatračnici, čekati medvjeda, te potom ga, kada naiđe, promatrati, fotografirati ili snimati. Drugi oblik bi bile tzv. medvjeđe staze, gdje u pratnji osposobljenog vodiča gosti saznaju informacije, ili nailaze na tragove medvjeđe prisutnosti, bilo da se radi o tragovima grebanja ili dlake na stablu, izmetu, otisku noge na tlu, što je posebno zanimljivo vidjeti", kaže Reljić.

I dok se medvjeđi eko turizam nameće kao razvojna mogućnost, potrebu razvoja poljoprivrede na zaštićenim područjima nužnom smatra biolog Roman Ozimec. "Tradicijska poljoprivreda na zaštićenom području održava neka staništa, posebno travnjake i eko sustav slatke vode u kršu. Tako da ćemo mi u budućnosti, pošto je 36 posto Hrvatske zahvaćeno Naturom 2000, morati napraviti modele održive poljoprivrede u zaštićenim područjima. To je ujedno i prilika da se očuvaju tradicijski proizvodi te gastro specijaliteti, koje bi se, u tom slučaju, moglo plasirati i na tržište", ističe Ozimec.

Iako u priči o zaštićenim područjima prevladavaju pitanja o tome kako sačuvati biljni i životinjski svijet, i današnje je predavanje ponajprije željelo ponuditi rješenja za ostanak stanovništva koje prebiva u krajevima gdje je velik dio prirode pod zaštitom.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.