Hrvatski radio

Radio Rijeka

Memorijal mira: sjećanje i pogled u budućnost

17.02.2018.

14:39

Autor: Nenad Lučić

Jer oni moraju živjeti sutra (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Jer oni moraju živjeti sutra (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Memorijalne svečanosti, osim prisjećanja na prošlost, moraju biti poticaj i za razmišljanje o boljoj budućnosti Gorskog kotara, rečeno je tijekom otvorenja 56. Memorijala mira – 26 smrznutih partizana u Mrkoplju.

Na području Općine Mrkopalj, u Gorskom kotaru, u tijeku je trodnevni program 56. Memorijala mira – 26 smrznutih partizana, kojim se, uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, obnavlja sjećanje na pripadnike partizanske vojske, stradale u snježnoj mećavi.

Memorijal u Općini Mrkopalj je prisjećanje na prošlost, no neki bi događaji, poput memorijalnih skijaških natjecanja, smatra općinski načelnik Josip Brozović, mogli postati poticaj stvaranju sportsko-turističkih brendova.

Zato treba govoriti o budućnosti, o projektu novog društvenog centra za djecu i mlade u Mrkoplju, o novoj mrkopaljskoj atletskoj stazi na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj, o Vrbovskoj poljani kao nordijskom centru… "To je priča koja me zanima, jer želim pričati o budućnosti i poštivati  prošlost", kaže Brozović.

O preplitanju prošlosti i budućnosti govorio je i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut: "Jedinstvo i odlučnost Gorana, otočana, Primoraca i Istrana, dokazani i u Domovinskom ratu, potvrda su zajedništva i pobjede, a žrtve opomena da je antifašizam jedina nada za budućnost i slobodu."

S govornice Memorijala u Mrkoplju, naglasio je potom zamjenik župana PGŽ Petar Mamula, često se govorilo o povijesnoj borbi za slobodu, ali i onoj koja se kroz memorijalne svečanosti u Gorskom kotaru i kasnije opirala svim oblicima  ekstremizama. "Borbu treba nastaviti, u smislu borbe za svakog mladog čovjeka koji još živi u Gorskom kotaru, za svakog onoga koji je otišao i ima želju vratiti se te za svakog onoga koji svoju obitelj planira povesti u Irsku, Norvešku ili Njemačku", rekao je Mamula.

I zato, zaključio je Mamula, PGŽ u Gorskom kotaru, osim manifestacija prisjećanja na prošlost, podupire niz projekata koji će i u budućnosti jamčiti opstanak toga kraja. Poslušajte:

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.