Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:16 / 10.10.2016.

Autor: Albert Petrović

"Mentalfest" uz Dan mentalnoga zdravlja u Rijeci

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetska federacija za mentalno zdravlje od 1992. obilježava 10. listopada - Svjetski dan mentalnoga zdravlja. Ove godine moto obilježavanja je vraćanje dostojanstva osobama s poteškoćama mentalnoga zdravlja.

Na isti datum svoj dan obilježava Dom za odrasle osobe Turnić, koji će idućega tjedna, uz brojne partnere i pokrovitelje, prirediti niz događanja pod nazivom Mentalfest.

Korisnici doma na Turniću pokreću i svoju emisiju na Radio Rijeci. Prvi put u eteru su večeras u 21:30, a emisija se zove Tko je ovdje lud. Čut ćemo, kažu, niz šala, romantiku, glazbu i životne priče korisnika Doma za odrasle osobe Turnić.

Otvaranje je u riječkoj gradskoj vijećnici, gdje će od 14 do 16 sati Vito FlakerLuca Malatesti i Gordana Pelčić održati predavanja o mitovima, predrasudama i utjecaju medija na formiranje slike o mentalnome zdravlju.

Izložba radova pacijenata dnevne bolnice KBC-a Rijeka i djece iz Dječjega vrtića Radost otvara se u 16:30 u ZTC-u. Svoja su vrata zainteresiranima danas otvorili i Klinika za psihijatriju KBC-a Rijeka te Psihijatrijska bolnica Lopača. 

Akciji se pridružuju i Filozofski fakultet, Book caffe Dnevni boravak, botel Marina boćalište na Turniću te KUC Kalvarija, u kojem će korisnici Doma Turnić održati svoj stand-up cabaret.

Uoči Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja o programu Mentalfesta Albert Petrović razgovarao je s ravnateljicom Doma za odrasle osobe Turnić Martinom Kalčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.