Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:52 / 10.10.2020.

Autor: Neva Funčić, Hina

Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje - veća dostupnost

S akcije u Zagrebu kojom je upozoreno na temu Svjetskog dana mentalnog zdravlja (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

S akcije u Zagrebu kojom je upozoreno na temu Svjetskog dana mentalnog zdravlja (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

Foto: - / -

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, od 1992. godine, u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje. To je prilika da svi stručnjaci koji se bave tim područjem promoviraju svoj rad, učine ga vidljivim i dostupnim onima kojima je potreban neki oblik pomoći.

Ovogodišnji je slogan Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje - veća dostupnost. Briga oko mentalnog zdravlja ne odnosi se isključivo na promicanje mentalnog zdravlja u smislu svijesti o njegovom postojanju i nadasve njegovoj važnosti, nego i na isticanje spoznaja o zdravim načinima ponašanja, življenja i suobraćanja, prevenciji razvoja psihičkih poremećaja te svekolikoj brizi, zaštiti i unaprjeđenju dobrobiti osoba s duševnim smetnjama. (Hina)

Anksioznost, strah, izolacija, socijalno distanciranje i ograničenje, neizvjesnost i emocionalne smetnje uzimaju maha, dok svijet nastoji virus staviti pod kontrolu.

Oko 450 milijuna ljudi u svijetu trpi zbog nekog od mentalnih poremećaja, a svaka četvrta osoba na svijetu pogođena je nekom mentalnom teškoćom. Svakih 40 sekundi u svijetu netko počini samoubojstvo, što godišnje iznosi preko 800 tisuća ljudi.

Aktualno, trenutna globalna zdravstvena kriza zbog pandemije koronavirusa dodatno utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi.

U svakodnevnom radu s osobama koje imaju mentalne teškoće, u KBC-u Rijeka dostupna je stacionarna, dnevnobolnička i ambulantna skrb. Hitna psihijatrijska ambulanta dostupna je tijekom 24 sata.

Imajući na umu neophodnu dostupnost psihijatrijske skrbi i u vrijeme pandemije te uvažavajući protuepidemijske mjere, na Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka nastoji se osigurati kvalitetna, dostupna i kontinuirana psihijatrijska skrb. 

Važno je prepoznati simptome problema i potražiti pomoć, poručila je u emisiji Kafe psihologinja Tijana Debelić. Poslušajte razgovor:

Debelić: Treba razgovarati!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.