Hrvatski radio

Radio Rijeka

Meso istarskog boškarina dobilo europsku oznaku izvornosti

21.11.2022.

14:31

Autor: Hina

Istarsko govedo boškarin

Istarsko govedo boškarin

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Europska komisija je objavila da je meso istarskog goveda boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a samoborska češnjovka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Na inicijativu Hrvatske i Slovenije meso istarskog goveda boškarina upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je taj proizvod dobio zaštitu na europskoj razini. To je treći proizvod koji su zajedno zaštitile Hrvatska i Slovenija.


Nazivi proizvoda registrirani kao ZOI najsnažnije su povezani s mjestom proizvodnje. Riječ je o poljoprivrednim proizvodima i vinu kod kojih se postupak proizvodnje, prerade i priprema mora odvijati na određenom području.


Meso istarskog goveda boškarina / Meso istrskega goveda boškarina je svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo oteljenih u području istarskog poluotoka, unutar administrativnih granica Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije te na području slovenskog dijela Istre. Na tržište se može staviti kao svježi ili zamrznuti proizvod.


Meso istarskog goveda boškarina / Meso istrskega goveda boškarina je svijetlo ružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno, te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela. Na tržište se može staviti kao svježi ili zamrznuti proizvod.


Republika Hrvatska sada ima 37 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirane nazive Meso istarskog goveda - boškarina i Samoborsku češnjovku, registrirani su između ostalih i Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Ogulinski kiseli kupus, Lički krumpir, Krčko maslinovo ulje, Paška janjetina, Lička janjetina, Paška sol, Paški sir te Lički škripavac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.