Hrvatski radio

Radio Rijeka

Meteo alarm: čuvajte se juga! A što znači oluja nad Europom?

10.02.2020.

11:21

Autor: N. Lučić, J. Krmpotić, T. Sandalj

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Sjeverozapadom Europe hara snažna oluja Ciara s orkanskim vjetrovima i jakom kišom. U Irskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj otkazane su stotine letova, poremećen je i željeznički i pomorski promet. U Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru - jako jugo!

Oluja Ciara bi danas trebala stići do juga Njemačke. U nekim saveznim državama u ponedjeljak će škole biti zatvorene. Iz njemačke željeznice pozvali su ljude da odgode putovanja.

U Hrvatskoj je, zbog jakog juga, na stranicama DHMZ-a objavljeno upozorenje da je vrijeme potencijalno opasno.

Klizalište u Delnicama je privremeno zatvoreno zbog otapanja leda, što je posljedica juga i visokih vanjskih temperatura.

U Gorskom kotaru povremeno ima jakih udara juga koji zasad nisu prouzročili većih prometnih problema. Na autocesti Rijeka - Zagreb između Kikovice i Delnica smiju prometovati samo osobna vozila. Zbog smanjene vidljivosti te povremeno i mjestimice jakog vjetra, vozi se uz ograničenje brzine na dionici autoceste Rijeka - Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić.

Nadležni savjetuju da, umjesto te dionice, alternativni pravac starom cestom preko Gornjeg Jelenja koriste kategorije vozila poput motocikala, autobusa na kat, kamp prikolica te hladnjača i furgona s metalnim sanducima.

U Gorskom kotaru je jutros zabilježeno nekoliko vatrogasnih intervencija, zbog uglavnom manjih oštećenja na krovištima javnih i stambenih objekata.

Zbog ulja na kolniku na Jadranskoj magistrali od Kostrene do Bakra u oba smjera pozivaju se vozači na pojačan oprez.

U prekidu je katamaranska linija Mali Lošinj - Cres - Rijeka. Trajekt na liniji Porozina - Brestova ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad tri tone nosivosti.

Trenutnu situaciju u prometu pratite na stranicama Hrvatskog autokluba OVDJE, a poslušajte kako je zanimljivu meteorološku situaciju nad Europom opisala meteorologinja Pomorskoga meteorološkoga centra Rijeka Danijela Vlašić: 

Danijela Vlašić Oluja nad Europom, pripremio Robert Ferlin

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.