Hrvatski radio

Radio Rijeka

Meteoalarm u crvenome - čuvajte se ekstremnih vrućina!

17.07.2015.

09:43

Autor: Boris Kanazir, Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Meteorolozi su za vikend u Hrvatskoj najavili vrhunac toplinskog vala zbog kojeg su za sutra i prekosutra upozorili na najveću opasnost od vrućina za cijelu zemlju, koja za područje Rijeke i Splita vrijedi već od danas do ponedjeljka, a u ponedjeljak će još potrajati na području Osijeka i Dubrovnika.

Veliki dio Europe pa tako i Hrvatske sljedećih će dana biti na udaru toplinskog vala. Temperature zraka mogu dostići 37 stupnjeva, a one će, kako kaže meteorolog Ivan Novak, biti izražene neko neodređeno vrijeme, jer prognostički materijali za sljedećih osam, devet dana još uvijek najavljuju ovako ekstremne temperature zraka koje će se kretati oko 35°C stupnjeva za naše šire područje.

Meteorolozi pozivaju građane da se drže preventivnih mjera, ne izlažu suncu te da prostore u kojima borave rashlade uređajima ili noćnim zrakom. Na taj način mogu znatno smanjiti opasnost od vrućine. Upozorenja su dana na temelju istraživanja o povezanosti temperature zraka i smrtnosti, prema kojima se za svaku klimatsku zonu određuju kritične razine temperature. UV indeks koji upozorava na štetnost zračenja je visok te je poželjno izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 11 do 16 sati kada je štetnost sunčevih zraka najizraženija.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su da prate povećanje obolijevanja i smrtnosti povezanih s povišenim temperaturama te izvješća dostavljaju Ministarstvu zdravlja. U Rijeci je temperatura zraka već u 8 sati bila 29 stupnjeva. Za riječko područje meteorolozi za danas najavljuju pretežno sunčano vrijeme, poslijepodne uz nešto oblaka. Temperature na Kvarneru i u Istri od 32 do 35, u Gorskom kotaru i Lici od 30 do 33 stupnja. Poslušajte prilog Borne Šmera:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.