Hrvatski radio

Radio Rijeka

Meteorolozi upozoravaju: danas olujno jugo, obilna kiša i grmljavina

28.10.2018.

10:12

Autor: Boris Kanazir

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Dramatično zvuče upozorenja vezana za atmosferske pojave koje nas, po svemu sudeći, očekuju danas. "Žuti" alarm oglašen je zbog vjetra, "narančasti" zbog velike mogućnosti za grmljavinsko nevrijeme, a "crveni" za kišu - očekuje se da će mjestimično biti vrlo obilna.

[PROMET] Zbog olujnih udara juga, čija brzina mjestimično doseže brzinu do 80 kilometara na sat, dionica autoceste Rijeka – Zagreb od Kikovice do Delnica otvorena je samo za osobna vozila. U prekidu su katamaranske linije M.Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka, kao i trajektna linija Lopar-Valbiska, dok trajektna linija Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3t nosivosti.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja na opasne vremenske pojave, a medijima prenosi i Županijski centar 112 Rijeka: bit će olujnog, možda i orkanskog juga, i to ne samo na moru nego i u unutrašnjosti, izraženih grmljavinskih pljuskova i vrlo velike količine kiše.

Već jučer je jugo postupno jačalo, a svoj će vrhunac dosegnuti u ponedjeljak. Očekuje se da će mu srednja brzina biti između 15 i 90 kilometara na sat, no udari mogu biti i jači. Bit će i puno kiše: moguće je da će samo 24 sata ponegdje pasti između 70 i 120 litara po četvornom metru. 

Iz DHMZ-a najavljuju da su zbog velike količine kiše moguće izraženije poplave na velikom području - na Kvarneru i u Istri, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti. Voda bi mogla stvarati štete, prekidati promet, opskrbu električnom energijom i komunikacije, ali i ugrožavati ljudske živote. Opasno će biti i na cestama: vidljivost će biti smanjena, a kolnici mokri i vrlo skliski.

Osim obilne kiše, očekuju se i grmljavinska nevremena te, zbog niskog tlaka zraka i jakog juga, podizanje razine mora. Moglo bi, stoji u upozorenju na internetskim stranicama DHMZ-a, biti i tuče. Što će se od svega zaista i ostvariti tek ćemo vidjeti, ali svakako bi bilo dobro pripremiti se i učiniti što možemo da bismo se zaštitili.

Gdje će biti najteže, pitali smo dežurnog sinoptičara Tomislava Kozarića:

Foto: DHMZ

Foto: DHMZ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.