Hrvatski radio

Radio Rijeka

Michel Mesarić: mladi Riječanin koji spaja ljubav prema skejtu i umjetnost

10.11.2018.

14:48

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Michel Mesarić u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Michel Mesarić u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Michel Mesarić mladi je riječki umjetnik koji je diplomirao 2017. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na smjeru medijske umjetnosti i prakse, modul intermedija. Izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a ono što najviše voli je - skejt.

Rođen je u Ljubljani, živio u Sloveniji tri godine, a onda u Njemačkoj sljedećih pet godina. Godine 1997. seli u Rijeku gdje pohađa Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci, grafički smjer, te Glazbenu školu "Ivan Matetić Ronjgov" u Rijeci, smjer glasovir, a kasnije teoretski smjer, udaraljke.

Nakon završene srednje škole, počinje raditi na lokalnoj gradskoj televiziji, a uz posao upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer likovna pedagogija, modul grafika. Diplomirao je medijske umjetnosti i prakse, modul intermedija.

Dobitnik je Nagrade Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2017. godine. Od 2013. godine sudjeluje na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2016. godine predstavio se eksperimentalnim filmom Outside In na Studentskom filmskom festivalu u riječkom Art-kinu. Video prikazuje kadrove i detalje koji upućuju na skate-anje, vanjsko (fizičko) i unutarnje (mentalno) stanje skatera. 

U galeriji Filodrammatica u kolovozu je imao svoju prvu samostalnu multimedijalnu izložbu "Pomak", u produkciji udruge Drugo more. Riječ je izložbi riječkog u kojoj audio-video radovima i multimedijalnim instalacijama prenosi iskustva skateboardera (skejtera) kao protagonista u iskušavanju unutrašnjih i izvanjskih granica. 

Riječkoj javnosti priredio je, u suradnji s kolegom Dominikom Grdićem, neobičnu izložbu u riječkom tunelu koji vodi od katedrale sv. Vida do Ulice Dolac. U tunelu koji su Talijani gradili od 1939. do 1942. godine, posjetitelji su mogli uživati u neobičnim ambijentalnim instalacijama. Više o njegovom radu, ljubavi prema skejtu te mnogim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu poslušajte u emisiji Klasa optimist:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.