Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mila Rončević s roditeljima krenula na put prema SAD-u

02.04.2019.

08:11

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Tajana Petrović Čemeljić, HRT

Mila Rončević u pratnji roditelja odlazi na liječenje u SAD (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Mila Rončević u pratnji roditelja odlazi na liječenje u SAD (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Foto: - / -

Roditelji su sinoć dobili plan liječenja iz dječje bolnice u Philadelphiji. Ispostavljen im je račun od 3 milijuna dolara, koji s popustom iznosi 2 milijuna 300 tisuća dolara. Mila je jutros oko 6:30 s roditeljima i djedom krenula put zagrebačkog aerodroma, otkuda preko Frankfurta leti za SAD.

Majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da cijena koju su u toj bolnici formirali iznosi malo manje od 3 milijuna američkih dolara, a s popustom oko 2,3 milijuna dolara. Za taj novac nude im se dvije kemoterapije uz transplantaciju. Mila je jutros oko 6:30 krenula iz Rijeke za Zagreb, oko 9 sati će poletjeti za Frankfurt pa za SAD. Ažurirani podaci na stranici Lifeformila, objavljeni nešto iza 18 sati u ponedjeljak, govore da je prikupljeno više od 34 milijuna kuna.

Otac Marin Rončević dao je kratku izjavu novinarima. "Hvala vam svima što ste se u ovolikom broju odazvali. Hvala medijima, prijateljima, svima koji su se pojavili. Sada je stvarno, nadam se, dosta ovoga cirkusa, idemo u neke nove bitke. Tu je, spremna je za dalje, idemo mi svoje odraditi. U posljednja dva tjedna spavao sam tri sata ukupno, sinoć smo se sa svime natezali do 1, 2 ujutro, pa smo u 5 sati krenuli. Evo, ne znam što sad trebam dalje raditi, zamolio bih vas da mi odemo na miru. Hvala vam lijepa, ljudi", rekao je Marin Rončević, nakon čega je Mila pozdravila okupljene. 

Bez obzira na apel Milinog oca Marina Rončevića da se više ne uplaćuje novac jer ga je prikupljeno dovoljno, on i dalje sjeda na njegov žiro račun. Milin djed, Vladimir Rončević, na aerodromu je komentirao je li im laknulo sada kada su na putu za SAD.

"Na neki način je laknulo jer je ova prva faza bila jako naporna i strašno stresna jer se mijenjalo sve iz sata u sat. I ti pregovori sinoć trajali su do 11 sati, prva faza je gotova, sada kreće ona mnogo važnija, to je ta faza liječenja. Međutim, kao što smo vjerovali da će ova prva proći kako treba, tako vjerujemo da će i ova druga", kazao je.

Na pitanje kako komentira peticiju da obitelj Rončević zadrži svoju kuću, kazao je kako tu nema dvojbe, to je gotova stvar. "To je gotova stvar, Marin je dao hipoteku. On je takav čovjek i ne bi promijenio mišljenje. Kad bi se povukao, smatrao bi da je obmanuo javnost i sebe", rekao je Vladimir Rončević.

Dvogodišnja Mila Rončević već se godinu dana bori s teškim tipom leukemije: dijagnoza je akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7. Nakon osnovne terapije prema europskim protokolima u riječkoj Dječjoj bolnici, bolest se vratila, a rani povratak AML-a i refraktorna leukemija, koju ima Mila, u ovome trenutku su u Europi neizlječive.

Svjetski lider u liječenju ove bolesti i presađivanju koštane srži s ovakvom dijagnozom i stanjem pacijenta je prof. Richard Aplenc iz The Children's Hospital of Philadelphia, koji koristi revolucionarne metode i potpuno novi pristup liječenju akutnih leukemija. Trenutno se liječenje akutne refraktorne AML leukemije, koju ima Mila, istražuje u Philadelphiji s vrlo povoljnim i obećavajućim rezultatima, a rezultati izliječenja su 60 posto.

Profesora Aplenca je, kao svjetskog autoriteta, preporučila pročelnica riječke dječje hematoonkologije prof. Jelena Roganović, i sama ugledna europska hematoonkologinja, koja prema obvezujućim europskim protokolima vodi liječenje male Mile godinu dana. Poslušajte:

Obitelj Rončević, pripremio HRT

Mila putuje u SAD, pripremila Ivana Bilen Perić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.