Hrvatski radio

Radio Rijeka

Milanović i Pahor obilježili 77. obljetnicu oslobođenja logoraša Kampora

05.09.2020.

19:32

Autor: Hina

Predsjednici Pahor i Milanović danas u Kamporu na Rabu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Predsjednici Pahor i Milanović danas u Kamporu na Rabu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednici Slovenije i Hrvatske Zoran Milanović i Borut Pahor danas su na Rabu zajednički obilježili 77. obljetnicu oslobođenja interniraca iz talijanskoga fašističkog koncentracijskog logora Kampor i upozorili na "banalnost zla".

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u prigodnom obraćanju da je odluku o dolasku na prvo zajedničko obilježavanje s hrvatskim kolegom "bilo lako donijeti" i izrazio žaljenje što zbog pandemije kovida 19 nije bilo moguće organizirati i uobičajeni dolazak preživjelih logoraša i članova njihovih obitelji.

Na Rabu se prisjećamo patnji koje su izazvali "netrpeljivost i mržnja". "Svaka netrpeljivost i mržnja započeti su riječima i malim idejama, malim gestama zlobe koje prerastaju u veliko zlo, (...) tako se dogodio fašizam koji je tu na Rabu pokazao svoje lice", rekao je Pahor.

"To što su ovdje prvi puta hrvatski i slovenski predsjednik simbolizira prijateljstvo i zajedničku svijest o potrebi čuvanja sjećanja koje treba biti i opomena", rekao je Pahor i pozvao hrvatskog kolegu da Hrvatska i Slovenija u duhu dobrosusjedstva i suživota skrbe za mir i napredak "Slovenije i Hrvatske i zajedničkog europskog doma".

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u svom je obraćanju ocijenio da logor Kampor ukazuje na "banalnost zla", s obzirom da su talijanski čuvari logora dijelom bili i obični ljudi pod čijim su nadzorom umirali isto tako obični ljudi, logoraši Slovenci i Hrvati.

Milanović je rekao da je uvjeren da nije moguće da se logor Kampor ponovi s obzirom na današnje stanje svijesti i današnju Italiju, ali da taj logor podsjeća na "sposobnost čovjeka da se iz čovjeka pretvori u nečovjeka" bez obzira na nacionalnost.

Podsjetio je da su u logoru Kampor istu sudbinu dijelili, bez obzira na različite okolnosti i razloge njihove internacije, Hrvati, Slovenci i Židovi s područja pod nadzorom fašističke Italije i takozvane NDH. 

Hrvatski predsjednik izrazio je zadovoljstvo što u govorima u subotu na Rabu nije bilo tragova dnevne politike.

Predsjednici Slovenije i Hrvatske prvi puta su zajedno prisustvovali komemoraciji žrtvama jednog od najzloglasnijih talijanskih fašističkih logora u Drugome svjetskom ratu, kroz kojeg je u četrnaest i pol mjeseci prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova, među kojima i oko 1200 malodobne djece. Na spomen-groblju Kampor položili su zajednički vijenac za zatočene i stradale u tom logoru.

Logor je osnovan u srpnju 1942. godine, a od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta u njemu je, prema procjenama, umrlo oko 4500 ljudi, od kojih je dosad identificirano 1490 jer su veći dio dokumenata uništili fašisti.

U nastavku boravka u Rabu dvojica predsjednika prisustvovala su otvaranju fotografsko-dokumentarne izložbe "Posljednji svjedoci / Zadnji pričevalci" i izložbe "Tkanine otpora: glasovi žena" u Gradskoj knjižnici Rab. Poslušajte izjavu predsjednika Zorana Milanovića:

Predsjednik Milanović o logoru Kampor, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.