Hrvatski radio

Radio Rijeka

Milanović u Rijeci: rečeno je da nisu pronađeni tragovi eksploziva - Zar ništa nije eksplodiralo??

14.04.2022.

01:42

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Rekao je i da bi eksploziv od 50 kilograma, o kojem se govorilo na početku, uništio zagrebačku "mamuticu". Smatra da ni vojni profesionalci nisu shvatili što je rečeno na posljednjoj konferenciji za novinare.

Rezultate istrage o padu bespilotne letjelice u Zagrebu analizirali su za Hrvatski radio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zora Josip Lucić te Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. 


Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo jučer je objavilo da je u bespilotnoj letjelici bila aviobomba koja je eksplodirala pri udaru o tlo. Utvrđeno je da u njoj nije bilo tragova vojnih ni privrednih eksploziva nego je riječ o nepoznatoj eksplozivnoj tvari. 


Milanović je u Rijeci istaknuo da je trebalo formirati državnu komisiju, to su ozbiljni događaji:


- To se nije dogodilo nikada, vjerojatno se više neće dogoditi nikada. DORH je za to nepripremljen, nije ekspertan u tom području. Nemaju personalnu jurisdikciju. Koga će optužiti, protiv koga će dići optužnicu? Protiv Sergeja ili Serhija. Rusa ili Ukrajinaca. Ta stvar je u kazneno-pravnom smislu osuđena na propast prije nego li je rođena. To je gotovo. To je stvar Sabora, Vlade, multidisciplinarno. Ne da to radi vojna policija, pa da oni pričaju jedno, pa onda centar Vučetić koji je također državna ustanova, ali vještači u 90% kaznenih postupaka i čiji se nalazi tretiraju kao dokaz na sudu. Kada se pokazalo da su premijer i ministar neoprezno lupetali, danas bi slušali press konferenciju za koju su mi trojica generala, ljudi s velikim iskustvom i obrazovanjem, rekli da ništa ne razumiju.-

Ja sam tome pristupio vrlo ozbiljno, od početka stvar je ozbiljena. Letjelica, objekt od šest tona je pao na Zagreb, rekao je na početku obraćanja novinarima predsjednik o situaciji s istragom oko pada drona. Od premijera i ministra smo slušali da su to neke bombe, eksplozivi, nisi ih mogao maknuti s ekrana, da bi prethodnog ponedjeljka bio sastanak u Vladi. Rečeno je da nisu nađeni tragovi eksploziva, postoji 10 svjedoka. Što je to eksploziv? Kažu da nije privredni ni vojni. Je li zemaljskog podrijetla? Je li to stiglo iz druge dimenzije? Ništa nije eksplodiralo.

Zoran Milanović

Dodao je da ga je zanimalo je li u tom letećem tijelu bilo TNT-a. Ako je, koliko je bilo. I je li to punjenje da možemo govoriti o eksplozivu ili bombi. Jer bomba može biti i božićna za bor ili bomba vode. 


Nije isto ako se radi o eksplozivu koji bi sušačku gimnaziju pretvorio u prah i pepeo ili bi je samo oštetio i razbio par prozora i ošteti dio krova. Prve izjave su govorile od 50kg trotila - to bi razvalilo "zagrebačku mamuticu". Na kraju nema niti privrednog niti vojnog eksploziva. Kojeg onda ima?, pitao se u Rijeci predsjednik Milanović.


Evo komentara nakon provedene analize:

izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.