Hrvatski radio

Radio Rijeka

Milka Milinković nakon Paraolimpijade: Presretna sam! Sad ću se još udati!

21.09.2016.

13:25

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Život je jedan i lijep je, kaže Milka Milinković, svjetska rekorderka po broju nastupa na paraolimpijadama - čak deset! S netom završenih Paraolimijskih igara u Riju vratila se s desetim mjestom u bacanju koplja.

"Presretna sam! Sad ću se još udati!", kaže u šali Milka Milinković uoči svečanoga zagrebačkog dočeka naših 19 paraolimpijaca koji su osvojili pet medalja. Ona je osvojila deseto mjesto, i po svom običaju se šali: "Da je bila prva paraolimpijada, bilo bi prvo, a na desetoj - deseto!", kaže. 

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je na Paraolimpijskim igrama 1992. godine, a prvi je puta nastupila na prvima 1972. "Ja sam stasala s pokretom paraolimpizma i ponosna sam zbog toga", priča Milka, vlasnica osam paraolimpijskih medalja. 

Ima i 17 zlatnih, šest srebrnih i deset brončanih sa svjetskih i europskih prvenstava u atletskim disciplinama te preko dvije stotine s međunarodnih natjecanja. "Ne mogu još vjerovati da sam sve to u životu uspjela napraviti!", kaže te ističe da kad se sjeti svih ljudi koji su joj pomogli, osjeti radost života.

"Osoba s invaliditetom, kad prihvati sebe takvu kakva je, to je onda najveća medalja koju može osvojiti. Ljudski je da čovjek u životu poklekne, ali mora brzo izbaciti negativne misli iz glave da se ne ukorijene jer onda je gotovo. Ja sam u životu puno radila na sebi", poručuje.

U kolicima je od trinaeste godine kada je nesretno pala s trešnje. Ali kaže:" Život mene voli, pogledajte što mi je sve priuštio: radila sam u bolnici u Kraljevici i zaradila mirovinu, proputovala sam cijeli svijet!"

Po povratku iz Rija ima nove obaveze. Predsjednica je Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke i u Tjednu europskoga sporta započinje europski projekt: u susretima po školama educirat će roditelje i djecu s invaliditetom o mogućnostima bavljenja sportom. "Sretna sam ako mogu pomoći. Kao što mene motiviraju drugi ljudi, drago mi je kad ja motiviram druge. U svakom danu nađem nešto lijepo!", priča Milka.

Život je jedan, lijep je i želim ga živjeti, kaže Milka Milinković, svjetska paraolimpijska rekorderka. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.