Hrvatski radio

Radio Rijeka

Miloradu Božiću 20 godina zatvora za ubojstvo civila i policajaca 1991.

13.03.2017.

17:14

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog ubojstva trojice civila i petorice zarobljenih hrvatskih policajaca u rujnu 1991. u Donjem Hrastovcu kod Hrvatske Kostajnice, tadašnji pripadnik pričuvnog sastava JNA Milorad Božić na riječkom je Županijskom sudu u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Drugooptuženi u tome slučaju, Cvijo Baždar, oslobođen je optužbi za ubojstvo osmorice civila i policajaca. Obojica su nedostupni hrvatskom pravosuđu i nalaze se najvjerojatnije u Srbiji, čiji su državljani.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Jesenka Kovačić navela je da je utvrđeno da je Milorad Božić, zajedno sa sada pokojnim Živkom Lončarom, po naredbi njihova tadašnjeg zapovjednika u postrojbi pričuvnog sastava JNA Nike Borojevića, u kamion ukrcao trojicu civila i uhićenu petoricu pripadnika MUP-a, da su ih odvezli na lokaciju Čede Simić baru te ubili iz vatrenog oružja.

U ovom slučaju je Božić proglašen krivim za ratni zločin nad civilima, za što je nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, te za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, za što je dobio 20 godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. 

U obrazloženju presude sutkinja Kovačić je navela da je u svojoj obrani, iznijetoj pred pravosudnim organima u Srbiji, Božić potvrdio sve navode optužnice o odvođenju osmorice ljudi temeljem naredbe i njihovom ubojstvu, jedino je tvrdio da on nije pucao, nego samo Živko Lončar. No, kazala je sutkinja, svjedoci su tijekom ovog postupka tvrdili da se govorilo kako su obojica pucala te da se i sam Božić hvalio da je ubijao, pa je sudsko vijeće utvrdilo da je kriv.

Cvijo Baždar je oslobođen krivnje, također zahvaljujući iskazima svjedoka, s obzirom da ga nitko nije dovodio u vezu s tim ubojstvom. Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Rijeci Doris Hrast najavio je žalbu na ovu presudu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.