Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mimohod riječkih branitelja: zašto se u Rijeci ne slavi "Oluja"?

05.08.2015.

21:31

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadesetu obljetnicu Oluje riječki dragovoljci su, uz potporu ostalih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, obilježili mimohodom kroz središte grada. Od Mosta hrvatskih branitelja prošli s Korzom do Jadranskoag trga te se na prosvjedu okupili ispred Gradske vijećnice.

Okupljeni branitelji, kojima su se pridružili i pripadnici riječke navijačke skupine Armade, razočarani su što u Rijeci nije bilo organizirane proslave. Još su više povrijeđeni održavanjem kazališnog performansa "Drugi rat", kojega ocjenjuju provokacijom.

Ljuti ih što se novcem poreznih obveznika ne slavi "Oluja", već se podržava performans koji, prema riječima predsjednika Udruge dragovoljaca domovinskog rata Mile Biondića, perfidno instrumentalizira žrtve bezumne velikosrpske politike. "Prikazuje 'Oluju' kao zločinački pothvat i još u tome ima podršku gradonačelnika koji Olivera Frljića podržava čak i kad se ne slaže s njim", rekao je Biondić. Cijeli njegov današnji govor možete preuzeti ispod audiopriloga.

Ipak se nadaju da će dogodine 5. kolovoza u Rijeci biti drukčije obilježen jer će o tome razgovarati i dogovarati se s gradonačelnikom, no i dalje traže smjenu intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića, za koga kažu da se ne bavi umjetnošću već samo politikom. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.