Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Butković: Moramo dovući kineski teret u Luku Rijeka

30.11.2018.

12:11

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u petak nakon sjednice Vlade da je primarna zadaća Hrvatske da u Luku Rijeka privuče kineski teret. Dodao je da je interes Kine za Hrvatsku sve veći te da se radi na uspostavljanju avionske linije između Kine i Hrvatske.

Upitan hoće li kineske tvrtke graditi prugu od Zagreba do Rijeke, ministar Oleg Butković odgovorio je da je interes Kine prema Hrvatskoj sve veći, pogotovo nakon što je kineska tvrtka dobila posao izgradnje Pelješkog mosta.

Butković je rekao da će primarno raditi na tome da se "dovuče kineski teret u Luku Rijeka". "Završavamo Zagrebačku obalu, ona će biti gotova krajem svibnja 2019. godine, za nekoliko dana ćemo potpisati ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za cestu koja vodi prema Zagrebačkoj obali i po meni je osnovni cilj Hrvatske da pokušamo dovući kineski teret u Luku Rijeka", kaže Butković.

Ako se u tome uspije, dodao je, drugi će korak biti gradnja pruge Rijeka - Budimpešta, a što se, napomenuo je, već radi na nekim dionicama. Isto tako, naveo je i da se radi na uspostavljanju avionske linije između Hrvatske i Kine, ali i prema otvaranju nekih drugih linija prema ostalim strateškim državama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.