Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Butković: "Novom cestom i marinom Rijeka će se vratiti moru!"

13.01.2021.

13:40

Autor: HRT - Radio Rijeka

Pogled na Deltu i Porto Baroš (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pogled na Deltu i Porto Baroš (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je radove na rekonstrukciji državne ceste 501 od čvora Oštrovica do Meje, glavnoj prometnici za turiste koji dolaze na kvarnerske otoke i crikveničko-vinodolsku rivijeru. Pitali smo ga i za gradnju riječke ceste D 403 i marine Porto Baroš.

Radovi na dionici državne ceste 501, dugoj 7,2 kilometra, započeli su u listopadu prošle godine, a ukupna vrijednost radova iznosi 37,8 milijuna kuna (bez PDV-a). Radi se o jednoj od najopasnijih dionica na području Primorsko-goranske županije, a rekonstrukcija će uvelike utjecati na poboljšanje sigurnosti prometa.

Naime, riječ je o najkraćem pravcu koji iz unutrašnjosti vodi prema Crikvenici i Krku, kojim prosječno dnevno prođe tri tisuće vozila, dok se ljeti ta brojka poveća na čak sedam tisuća vozila.

Ministar je radilište obišao zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i gradonačelnikom Bakra Tomislavom Klarićem

Na novinarska pitanja o gradnji ceste D 403 prema novome kontejnerskom terminalu na Zagrebačkoj obali, ministar je rekao da su krenuli radovi na toj trenutno najvećoj investiciji u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Cesta je uvjet da Zagrebačka obala profunkcionira jer je to jedini pristup s kontejnerskog terminala riječkoj zaobilaznici, odnosno autocesti, rekao je Butković.

Europska unija je iz fondova osigurala 85 posto bespovratnih sredstava, a hrvatska država preostalih 15 posto od 80 milijuna eura vrijednosti projekta, naglasio je ministar i dodao kako završetak izuzetno složene izgradnje 3,5 kilometara ceste s mnoštvom tunela i vijadukata, koja dobrim dijelom prolazi ispod grada, očekuje krajem 2022. godine.

U Rijeci je i trenutno najveća investicija u nautički turizam - izgradnja marine Porto Baroš s pet stotina vezova, za što će Ministarstvo mora, prometa i veza sljedećega tjedna raspisati natječaj, kaže ministar. "To će potpuno promijeniti filozofiju življenja u Rijeci, grad se vraća moru", poručuje Oleg Butković.

Poslušajte izjavu ministra o radovima koje je obišao, a saznajemo i detaljne novosti vezane uz izgradnju ceste D 403 i buduće marine u Porto Barošu u Rijeci - poslušajte:

Butković o izgradnji D 403 i marini Porto Baroš, pripremio Vladimir Jurić

Butković o radovima na D 501, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.