Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Ćorić: LNG terminal je alat za ulazak u europsku energetsku uniju

04.04.2018.

09:57

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" govorio je o LNG terminalu na Krku. Naveo je da je u tijeku ocjenjivanje ponuda za nabavku broda za terminal te da vjeruje da će međunarodni partneri iskazati interes za zakup prostora na terminalu.

Kako je ministar Ćorić rekao, oko projekta LNG terminala na otoku Krku toga postoji cijeli niz procesa koji se odvijaju paralelno. Onaj vezan za obvezujuće ponude za zakup kapaciteta nalazi se u početnoj fazi, a u tijeku je i ocjena ponuda za nabavku broda za terminal.

Ćorić vjeruje da će međunarodni partneri, prije svega zemlje sjeverno od Hrvatske, iskazati interes za zakup kapaciteta na terminalu, a da će isto učiniti i pravne osobe u Hrvatskoj. U međunarodnom kontekstu, ocjenuje Ćorić, ovaj terminal, kao i brojni drugi terminali u Europi, definitivno predstavlja "infrastrukturni moment" koji osigurava dobavu i diverzifikaciju dobavnih pravaca za zemlje sjeverno od Hrvatske, odnosno one srednje i istočne Europe.

Naveo je da terminal ima kapacitet 2,6 milijardi prostornih metara plina godišnje, što trenutno otprilike predstavlja razinu ukupne potražnje za plinom u Hrvatskoj. "Dakle, potražnja u Hrvatskoj ne traži tako velik terminal i upravo stoga držimo da je u kontekstu europske energetske unije ovaj terminal jako dobar alat i zato je i prepoznat sa strane Europske komisije", ističe Ćorić te vjeruje da će i ponude za zakup kapaciteta terminala koje očekuju u sljedećih nekoliko mjeseci to i dokazati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.