Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Horvat: 3. maj se izdvaja iz Uljanika; predviđen povrat pozajmica

02.10.2018.

16:15

Autor: Neva Funčić

Ministar gospodarstva Darko Horvat (Foto: Pixsell)

Ministar gospodarstva Darko Horvat (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Nova verzija programa restrukturiranja Uljanika predviđa izdvajanje 3. maja iz sastava Uljanik Grupe, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanka s predstavnicima trećemajskih sindikata, lokalne samouprave i uprave Uljanika u Rijeci.

Horvat je najavio je kako će o programu na Vladi razgovarati sutra, a predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda je rekao kako je u programu restrukturiranja predviđen i povrat pola milijarde kuna pozajmica 3. maju.

"Ja od siječnja ponavljam da Uljanik nema novca za povrat bez tog programa, no u programu restrukturiranja predviđen je povrat tog duga. Glavna novost u ovoj inačici programa je što se po prvi puta 3. maj spominje kao samostalan subjekt, čija je budućnost izvan Uljanik Grupe", rekao je Rossanda. 

Rekao je i kako problem isplate plaća za rujan još nije riješen, ali polovica novca je osigurana, dok za drugu polovicu postoji plan koji namjeravaju realizirati u idućih nekoliko dana. Rossanda je odgovorio i na novinarsko pitanje čime je Uljanik jamčio Danku Končaru za 100 milijuna kuna pozajmice. Kaže kako je Končar kao jamstvo dobio "u tom trenutku, treću hipoteku na naš poslovni centar,odnosno kasarnu".

Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, zadovoljan je ministrovim posjetom brodogradilištu te tvrdnjom kako se stalno razgovara s naručiteljima kako bi započeti brodovi bili i završeni u 3. maju. Predrag Knežević, predsjednik Kriznog stožera za 3. maj, pozdravio je plan izdvajanja iz Uljanik Grupe te iznio uvjerenje kako će problem isplate plaće biti ovih dana riješen. "Najveći je problem materijal, u 3. maju se trenutno radi s manje od 20 posto kapaciteta", rekao je.

Namjera nam je da na ovoj lokaciji ostane brodogradilište, a za 3. maj izvan Uljanik Grupe postoje zaintresirani investitori, rekli su župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Poslušajte redom što su rekli Horvat, Rossanda, Šoljić, Komadina i Obersnel:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.