Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Horvat ne misli da će 3. maj završiti u stečaju

20.12.2018.

16:27

Autor: Hina

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u četvrtak da su upućeni pozivi poželjnim strateškim partnerima da sjednu zajedno s Upravom Uljanika i počnu pripremati ozbiljnu financijsku ponudu, a ustvrdio je i da ne smatra da će 3. maj završiti u stečaju.

Na pitanje novinara kako je moguće da 3. maj, kao dio Uljanik grupe, ide u stečaj, a da ostatak grupacije "ostane na životu", Horvat je odgovorio "potpuno sam suglasan s vama i zaključci su vam u redu".

Na konstataciju novinara da će subotu isteći 120 dana nakon kojih bi 3. maj po zakonu trebao ići u stečaj, Darko Horvat je odgovorio da on ne tvrdi da će se u subotu pokrenuti stečajni postupak niti smatra da će "...ta priča završiti u stečaju". 

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Horvat je kazao da su upućena pozivna pisma strateškim partnerima za koje smatra da su kvalitetni i potentni, da zajedno s Upravom sjednu i počnu pripremati ozbiljnu financijsku ponudu. "Prema sugestijama, za to će nam trebati otprilike pet tjedana, a do tada brodogradilišta će morati živjeti uz onaj materijalni doprinos države koji je u okviru zakona", izjavio je Horvat, koji je potvrdio da bi radnici Uljanika treću zajamčenu minimalnu plaću trebali dobiti ovih dana.

Na pitanje novinara je li se odustalo od Danka Končara kao strateškog partnera, Horvat je kazao da o tome ne odlučuje on već Uprava Uljanika. Upitan za potvrdu informacije da Uprava Uljanika ne dozvoljava drugim strateškim partnerima da izvrše dubinsku analizu, Horvat je odgovorio da nema tu informaciju. "Imali smo vrlo transparentan javni poziv na osnovu kojeg je odabran strateški partner. Što o njemu u ovom trenutku Uprava misli i da li u restrukturiranje želi s njim, to ćete morati pitati njih", izjavio je Horvat.

U 3. maju je počela isplata minimalnih plaća za studeni. Iz Sindikalnog odbora poručili su da radnicima pokretanje stečaja nije prihvatljivo te da za to brodogradilište treba pronaći zasebno i održivo rješenje. Na stečaju najviše gube radnici, rekao je Juraj Šoljić i istaknuo da je za 3. maj zainteresirano više potencijalnih partnera. Uz njega govore i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Siniša Kosić te Boris Bučanac i Slađan Pejić iz sindikalnog odbora 3. maja, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.