Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Marić: Svjesni smo potencijalnih negativnih efekata zbog Agrokora

18.05.2018.

14:43

Autor: Neva Funčić, Hina

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su u Ministarstvu financija svjesni potencijalnih negativnih efekata zbog Agrokora, ali da su rizici puno izraženiji drugdje, poput Petrokemije i Uljanika.

Dodao je da se za te situacije traže rješenja i pokušavaju predvidjeti negativni učinci na proračun istodobno štiteći javne financije. Na znanstveno-stručnoj konferenciji "Hrvatsko novčano tržište", u organizaciji Tržišta novca Zagreb, ministar financija rekao je i da se nastavlja odgovorna kontrola rashodovne strane proračuna te korištenje viška prihoda za daljnje smanjivanje javnog duga i novi krug poreznog rasterećenja. 

"Proračun je za sada u skladu s očekivanjima, nema nekih velikih iznenađenja, a porezni prihodi, nakon dva kruga rasterećenja, nemaju velikih i negativnih iznenađenja, dok ima blago pozitivnih", ocijenio je Zdravko Marić.

Po njegovim riječima, kao rezultat dobrih pokazatelja iz prethodne dvije godine, stvorio se dodatni prostor za ponovne razgovore o novom koraku poreznog rasterećenja. Naveo je da je u prvom valu poreznog rasterećenja naglasak bio na rasterećenju izravnih poreza.

"U sljedećem krugu ponovno ćemo nastojati sagledati cjeloviti sustav, neće biti toliko izmjena, no u svakom slučaju jako je dobro da o toj temi opet razgovaramo, da treću godinu za redom govorimo o rasterećenju, a ne o uvođenju poreza kako bismo pokrpali rupe", poručio je Marić. Dodao je da do ljeta očekuje izradu tih mjera, potom prihvaćanje na Vladi prije jesenskog zasjedanja Sabora, i primjenu od 1. siječnja 2019.

Odgovarajući na pitanja novinara o sudjelovanju u izradi lex Agrokora, Marić je rekao da osobno nije sudjelovao u pisanju zakona, u tom dijelu te da se to vidi iz prepiske. Po njegovim riječima, u inicijalnoj fazi bio je uključen u prepisku mailovima, ali poslije više ne.

Na upit hoće li do nagodbe doći, rekao je da nije uključen u taj proces, pa stoga ne može više o tome reći. Kazao je i da nema saznanja kome bi bilo u cilju da nagodba ne uspije, ustvrdivši da je zaštita nacionalnih interesa i interesa poreznih obveznika interes koji promatra. Na pitanje je li ga neka institucija zvala na razgovor, odgovorio je da nije.

U vezi priprema za refinanciranje dviju državnih obveznica koje u srpnju stižu na naplatu, Marić je izjavio da pripreme teku dobro, da prate globalne okolnosti te da odgovorno nastavljaju s politikom upravljanja javnim dugom. "Što se tiče operativnih koraka, u pravilu ih ne komentiramo, obavijestit ćemo javnost na vrijeme", rekao je.

Prvi nacrt nagodbe o Agrokoru bit će objavljen idućeg tjedna, najavio je izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško u Opatiji na konferenciji o novčanom tržištu. Rekao je kako se pregovara sa svim vjerovnicima, pa i onima koji osporavaju dio tražbina i jamstava te kako je uvjeren u sklapanje nagodbe u zakonskom roku do 10. srpnja. Na pitanje novinara, rekao je i kako su od 10. travnja za 10 do 30 posto smanjeni izdaci za savjetnike u postupku nagodbe.

Poslušajte izjavu ministra Marića:

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.