Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministar Varga u Rijeci: Ostale županije moraju se ugledati na vas

22.05.2015.

18:32

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je županijski Dom zdravlja u Rijeci, točnije centre za specijalističku dentalnu zaštitu te za prevenciju i liječenje kroničnih bolesti.

U centrima su dostupni specijalistički pregledi, čime su rasterećene bolničke ambulante. Riječ je o jedinstvenom pilot projektu što se provodi samo u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Projekt postiže dobre rezultate - godišnje se obavi više od 50 tisuća specijalističkih pregleda kod kardiologa, radiologa, pulmologa, okuliste, dijabetologa te ortodonta, protetičara i oralnog kirurga. Listi čekanja u centrima Doma zdravlja uglavnom nema, osim za okulistu i oralnog kirurga, što je ministar Varga pohvalio te rekao kako se i druge županije trebaju ugledati na organizaciju primarne zdravstvene zaštite u PGŽ.

Na pitanje novinara zašto dva nova zakona u zdravstvu, o zdravstvenoj zaštiti te osiguranju, idu na usvajanje u Sabor po hitnoj proceduri, Varga je odgovorio: "Mi u tijeku imamo osam reformskih mjera koje su predstavljene Europskoj komisiji za smanjivanje državnog deficita. To je percipirano u Europskoj komisiji kao jedna od ključnih reformi u Republici Hrvatskoj i naš je akcijski plan, iako vrlo osjetljiv i vremenski u tjesnacu, izvediv. Na sustavu zdravstva je velika odgovornost i čim prije, apsolutno prije ljetne stanke Sabora, da počnemo s provedbom reformi. Gotovo svih osam reformskih točaka obuhvaćeno je u izmjenama i dopunama zakona. Iz tog razloga mora ići po hitnom postupku." Poslušajte izjave ministra:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.