Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministarstvo financija sudjeluje na dražbi za brod Siem Ashanti

30.10.2020.

11:50

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Vlada je odobrila Ministarstvu financija sudjelovanje na dražbi za brod Siem Ashanti, koji je dio stečajne mase Uljanika. Riječ je o brodu za prijevoz automobila, odnosno novogradnji 514, koji se na e - dražbi na Fini prodaje za početnih 142 milijuna kuna.

Država bi brod preuzela u vlasništvo kako bi se završio u riječkom 3. maju gdje je i građen.

Novogradnja 514 trenutno je na vezu u opremnom bazenu, u visokoj fazi završenosti, a pregovori sa zainteresiranim kupcem su u tijeku, rekao je direktor 3. maja, Edi Kučan. Riječko brodogradilište bi tako, prema dogovoru s vladom od kolovoza ove godine, završilo i treći brod u 3. maju te vratilo HBOR-ov kredit od sto milijuna kuna.

E-dražba je najavljena za 3. studenog, a početna cijena na Fininoj dražbi za brod za prijevoz automobila je 142 milijuna kuna. Ministar Zdravko Marić je dobio odobrenje za licitaciju do 174,3 milijuna kuna, koliko iznosi prva hipoteka koju Ministarstvo financija ima na ovom brodu. Ukupan iznos hipoteka koje Ministarstvo financija i HBOR, naime, imaju zabilježene na ovom brodu penju se na iznos od 77 milijuna eura.
Ova kupovina je potez kojim bi država preuzela vlasništvo za brod, koji se vodi kao Uljanikov i dio je stečajne mase Uljanika d.d.. Brod je izgrađen u 3. maju i trenutno je na vezu u opremnom bazenu riječkog brodogradilišta. Iako postoji zainteresirani kupac,ugovor o prodaji i nastavku radova se nije mogao sklopiti dok se ne riješi vlasništvo. Ministarstvo financija je za dražbu već uplatilo 28,4 milijuna kuna jamčevine, a u riječkom 3. maju idućeg tjedna očekuju povoljan rasplet.

Pregovaramo s kupcem i poštujemo sve što smo ugovorili s vladom, rekao je direktor 3. maja Edi Kučan:

Edi Kučan, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.