Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministarstvo kulture: riječki HNK treba istaknuti Talijansku dramu

29.04.2016.

19:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo kulture ističe kako HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, prema izvješću kazališta za 2015. godinu, nije utrošilo novac za programsku djelatnost Talijanske drame i smatra kako je upravo tu umjetničku cjelinu u 2016. potrebno istaknuti kao ugovornu obvezu.

Ministarstvo kulture podsjeća kako je u ugovoru o financiranju HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci bilo jasno navedeno da su sredstva kazalištu dodijeljena za redovnu djelatnost svih umjetničkih grana, uključujući i Talijansku dramu, a prema izvješću, očito je da nisu bila utrošena na programsku djelatnost Talijanske drame, stoji u priopćenju. U 2016. godini Ministarstvo kulture smatra kako je upravo kao ugovornu obvezu potrebno istaknuti tu umjetničku cjelinu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, smatrajući važnim podupiranje njezine programske i umjetničke djelatnosti, a čime se ističe i važnost kulturnoga stvaralaštva talijanske nacionalne manjine", ističe se izjavi iz Ministarstva. Dodaje se kako Ministarstvo kulture u 2016. godini podržava rad Baleta i Opere kao produkcijski i financijski zahtjevnije umjetničke cjeline.

Navodi se da osnovne repertoarne smjernice kazališta obuhvaćaju velika djela hrvatske i svjetske baštine, kao i relevantna djela suvremenih domaćih i stranih autora te projekte vezane uz sredinu i regiju u kojoj djeluje, uz njegovanje specifičnosti kulture i izričaja širega područja na kojem djeluje, kao i programe koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst. Međutim, Ministarstvo kulture smatra kako repertoar HNK I. pl. Zajca ne ispunjava te smjernice jer repertoarom dominiraju autorski projekti. Podsjećamo, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je, po objavi odobrenih sredstava Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj, pismo ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću u kojemu "izražava zabrinutost zbog znatnoga smanjenja sredstava za financiranje HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke", a u pismu je zatražio i objašnjenje te odluke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.