Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pomaže Goranima!

27.12.2017.

14:04

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ustanovi za skrb o starijim i nemoćnim osobama "Domska Vila Vinka" u Delnicama danas je na inicijativu Ministarstva rada i mirovinskog sustava dopremljena vrijedna donacija sa stotinu i pedeset knjižnih naslova.

Ujedno je najavljena i pomoć kojom taj resor Vlade Republike Hrvatske planira pomoći Gorskom kotaru pri sanaciji šteta, koje je nedavno prouzročilo olujno jugo. 

Nakon procjene da će pri otklanjanju posljedica nedavne elemetarne nepogode u Gorskom kotaru biti potreban angažman dodatnog broja ljudi, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić najavljuje: "Ministarstvo je preko Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje pokušalo pomoći odobravanjem 2.759.000 kuna za dodatne javne radove, upravo temeljem proglašene elementarne nepogode. Time se želi pomoći sanacija opustošenih krajeva".

Kada se pak planirana ulaganja u javne radove pretvore u očekivani broj onih koji će na taj način dobiti šansu za privremeno zapošljavanje, podatak, smatra Majda Burić, nije zanemariv: "Brojka od 105 osoba za Gorski kotar, koji prema posljednjem popisu ima oko 21 tisuću stanovnika, zaista je velik postotak. Vjerujemo da će se ljudi javljati te da niti jedan od ovih 105 neće biti neiskorišten".

Polugodišnji angažman na javnim radovima uz osnovna, jamči i dodatna radno-socijalna prava, ističe državna tajnica Katarina Knežević Ivanković"Uz minimalnu plaću, ljudi, angažirani na javnim radovima, dobivaju i ostale dodatke, poput troškova prijevoza. Osim toga, počnu li raditi u razdoblju isplate regresa ili nekih drugih materijalnih prava iz kolektivnog ugovora i taj će segment biti uključen".

Ostali oblici državne i europske pomoći za sanaciju šteta bit će definirani nakon utvrđivanja točnih razmjera posljedica olujnog juga. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.