Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministarstvo turizma raspisalo poziv za stipendiranje učenika i studenata

29.09.2019.

14:03

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za stipendije za učenike i studente ugostiteljsko-turističkih zanimanja. Time se nastoji podići standard obrazovanja i kvalitete kadrova, a time i cijelog turističkog sektora, te povezati obrazovne institucije i turističke tvrtke, priopćili su danas.

Kroz javni poziv, Ministarstvo turizma će u ovoj školskoj godini sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Zbog važnosti kvalitetnih i stručnih kadrova u turizmu, Ministarstvo stipendije dodjeljuje od 2008. godine, a do sada je sufinancirano više od 1750 stipendista za koje je isplaćeno 12,8 milijuna kuna.

To su stipendije koje Ministarstvo provodi u suradnji s hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, tako da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja. Ministarstvo turizma odobrava maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist mora redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira na dužinu stipendiranja).

"Raditi u turizmu otvara bezbroj mogućnosti i prilika, no zahtijeva puno truda, fleksibilnosti i predanosti. Pri tome je posjedovanje  suvremenih znanja i praktičnih vještina osnovni element za kvalitetnu turističku uslugu i unapređenja konkurentnosti hrvatskog turizma", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom objave poziva. Detalji javnog poziva mogu se vidjeti na ovom linku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.