Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministri: Brojke rastu, uvodi se novi set mjera

22.07.2021.

13:22

Autor: Hina

Foto: HRT / ECDC

Foto: HRT / ECDC

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u u četvrtak na sjednici Vlade da brojke oboljelih od covida nažalost rastu i da je epidemiološka situacija u pojedinim županijama upozoravajuća, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zbog toga najavio uvođenje novog seta mjera.

Hrvatska obala je na novoj koronakarti Europe označena i dalje narančastom bojom. U narančastoj boji je i većina grčke obale, Francuska, dijelovi Italije, Finske i Švedske, dok su crvenom označene Španjolska, Portugal, Irska, Nizozemska i dio Grčke. ECDC ažurira kartu svakog tjedna. Boje za pojedina područja određuju se kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije. (HRT)

U dvotjednom razdoblju, od 5. do 18. srpnja, najviše novooboljenih zabilježile u Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija te Grad Zagreb, kazao je Beroš.

Brojke i dalje nažalost rastu, porast pozitivnih slučajeva u zadnjih sedam dana iznosi 46,1 posto, situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća stoga zahtjeva dodatno pojačano praćenje i oprez, rekao je Beroš upozorivši na lako širenje nove varijante virusa i više manjih žarišta.

Kazao je da je u bolnicama općenito situacija povoljna s izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji gdje se bilježi blagi porast hospitaliziranih. Na liječenju je trenutno 122 osobe od kojih je 13 na respiratoru, rekao je i ponovio podatak da 94 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno.

Za cijepljenje utrošeno je 2,9 milijuna doza, a radi povećanja dostupnosti ministar najavljuje uključivanje ljekarni u proces cijepljenja koje će također izdavati i  covid potvrde.

Na 514. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u novotestiranima u zadnja 24 sata je 4,56 posto, a kumulativna 14-dneven stopa za RH je 35, 9 na 100 tisuća stanovnika, naveo je ministar zdravstva.

Stabilnost epidemiološke situacije stoji na četiri stupa obrane, cijepljenju, primjerenim epidemiološkim mjerama, edukaciji i osobnoj odgovornosti, zaključio je Beroš i pozvao sve da se cijepe, posebice starije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da se ne smiju podcijeniti trendovi rasta brojki i najavio novi set mjera.

Osim pooštravanje mjera za ulaske iz trećih država s viskom stopom incidencije kao što su Velika Britanija i Ruska Federacija od ponedjeljka će se naglasak staviti i na kontrolu provedbe epidemioloških mjera obzirom na veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju, kazao je.

Njihov nadzor je mogući jedino potpunim angažmanom stožera i ostalih službi na razini općina , gradova i županija, te ako procjene da su događanja epidemiološki teško kontrolabilna mogu ne izdati suglasnost za njihovo održavanje, rekao je Božinović.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da 94 posto novozaraženih nije bilo cijepljeno, poslušajte njegovu te izjave ministra Božinovića i ministrice turizma Nikoline Brnjac:

Plenković: Dodatne mjere za ograničavanje zaraze, pripremio HRT

Božinović: Nadzor je moguć angažmanom stožera, pripremio HRT

Brnjac: Mjere moraju služiti da zadržimo trenutačne brojke, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.