Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministri na Proinvestu: 4 milijarde eura za riječki prometni pravac

15.04.2013.

11:41

Autor: Saša Vuksan / Lea Domijan Fišter / T. P. Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da nema kamata na dugove, proračun bi bio u plusu. One su nužda što ovu Vladu razapinje između štednje i potrošnje. Jedini izlaz je u investicijama, a one traže sigurnost i dobru poduzetničku klimu. U to ime Vlada se već odrekla 5 milijardi kuna, uspješno počela smanjivati nelikvidnost, a svoje obveze država će od 1. lipnja podmirivati u 60 dana, istaknuto je na četvrtom Proinvestu u Rijeci.

Gospodarstvenicima Primorja, Istre i Like na Građevinskom fakultetu obratila su se petorica ministara i jedan zamjenik kako bi im predstavili mjere za pokretanje investicijskog ciklusa i restrukturiranja gospodarstva. Kao najveća, najavljena je ugovorena investicija vrijedna 4 milijarde eura u riječki prometni pravac, najviše željeznicu. Do 2016. sve dionice će biti u izgradnji, a završetak radova će luci omogućiti 6 puta veći kapacitet.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić optimističan je u očekivanju rasta, povećanog zapošljavanja i korištenja EU fondova. U balansiranju između štednje i potrošnje, Vlada izlaz iz krize nalazi samo u investicijama. Dugove koje je netko godinama skrivao, mi rješavamo, rekao je  ministar financija Slavko Linić te najavio da od 1. lipnja država nikome neće biti dužna dulje od 60 dana. Ministar malog poduzetništva Gordan Maras najavio je povećanje potpora države za male i srednje investicije. Ministar turizma Darko Lorencin ističe plan da se s trenutnog 34. mjesta Hrvatska prebaci među dvadeset najboljih svjetskih turističkih destinacija, a pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić najavio je novi  zakonodavni okvir koji će skratiti procedure za investicije na obnovljivim izvorima energije.

Skup je započeo posjetom najbrže rastućoj farmaceutskoj tvrtki u Hrvatskoj, riječkom Jadran Galenskom laboratoriju. Radite dobar posao, što dokazuje da se u Hrvatskoj može dobro raditi, ali treba, poput vas, ulagati u istraživanje, tehnologiju i razvoj novih proizvoda i tržišta, rekao je Grčić. Ministri su tako upoznati s najvećim investicijskim projektom riječke farmaceutske tvrtke, vrijednim 350 milijuna kuna, za kojega je sredstva velikim dijelom osigurao Habor. Prošlogodišnji prihod JGL-a bio je 800 milijuna kuna, a izvoz je povećan 25 posto. Novom investicijom namjeravaju još više zarađivati i zaposliti stotinjak djelatnika, rekao je direktor Ivo Usmiani, a prosječna neto plaća zaposlenih je 9400 kuna.

Iz Jadran Galenskog javlja Biserka Belić, a s predstavljanja Vladinih mjera Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.