Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministrica Divjak najavila mogućnost ograničavanja roditeljskih ispričnica

27.08.2019.

14:42

Autor: Saša Vuksan, Hina

Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Foto: - / -

"Tek ako svi veslamo u istome smjeru, sigurni smo da idemo prema cilju", rekla je danas u Bakru ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ravnateljima škola iz Primorsko-goranske i okolnih županija. Najavila je i limitiranje prava roditelja da djeci višekratno pravdaju kraće izostanke.

Razmatramo ograničenje roditeljske ispričnice na jednom godišnje ili jednom u polugodištu, što mora proći javnu raspravu, rekla je ministrica Blaženka Divjak nakon regionalnog sastanka s ravnateljima osnovnih škola na temu provedbe projekta Škola za život.

"Imamo stvarno previše opravdanih izostanaka učenika, u osnovnoj školi dva tjedna prosječno po djetetu, a u srednjoj čak tri", istaknula je Divjak.

Na sastanku s ravnateljima nastavljeno je utvrđivanje gradiva o reformi, uz napomenu da je 82 posto učenika i roditelja koji su je već probali njome zadovoljno. A ona će financijski rasteretiti roditelje jer udžbenike za osnovne škole plaća država, dok učiteljima i profesorima ona znači manje papirologije, a više vremena za učenike.

Reforma bi trebala dovesti i do povlačenja poplave odlikaša. Kako? Poslušajte izjavu ministrice:

Divjak o odlikašima, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.