Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministrica Divjak obišla novi aneks Fakulteta za menadžment u turizmu u Iki

09.06.2020.

14:36

Autor: Hina

Susret ministrice s domaćinima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Susret ministrice s domaćinima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokraj Opatije, u koji je uloženo 15,9 milijuna kuna te istaknula da još ima puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno i više pridonosi razvoju gospodarstva.

Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Dora Smolčić Jurdana istaknula je da je prostor namijenjen prvenstveno studentima. Na 1250 četvornih metara bruto površine je pet predavaonica, suvremena knjižnica s čitaonicom i prostor za studente, a objekt nije namijenjen samo za redovnu nastavu, nego i za održavanje stručnih skupove i ljetnih kampova, rekla je dekanica.

Nakon višegodišnjih priprema, u kojima je sudjelovalo nekoliko uprava fakulteta, izgradnjom aneksa riješen je problem neodgovarajućih prostornih uvjeta te se time počinje ostvarivati planirani projekt mini-kampusa, rekla je. Smolčić Jurdana podsjetila je da je dosad diplomu na FMTU steklo 15 tisuća studenata, a sada ih je oko dvije tisuće. Više od 70 posto ih dolazi iz drugih dijelova Hrvatske, kazala je.

Kamen temeljac položen je u prosincu 2018. godine, a radove je izvodila tvrtka GP Krk. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je sedam milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci 22 milijuna, a ostatak je pokrio sam FMTU.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je da u obrazovanju i znanosti želimo i moramo više. Posebno je to važno u akademskoj zajednici, gdje se mora činiti više za studente, u istraživanju i internacionalizaciji, rekla je. Istaknula je da je tijekom tri godine njezina mandata kurikularma reforma ušla u sve škole, uloženo je najviše dosad - oko 1,5 milijarde - u strukovno obrazovanje te su povećana ulaganja u znanost.

Tako je uspješno povećano povlačenje novca za znanost iz europskih fondova, a izdvajanje za ovu namjenu iz državnog proračuna je povećano za 25 posto, naglasila je. 

Divjak: Još uvijek puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno

Zadovoljstvo novim dijelom fakulteta iskazali su i direktor Hrvatske turističke zajednice i predsjednik Gospodarskog savjeta FMTU-a Kristjan Staničić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i predstavnica studenskog zbora Paola Petrinec.

"Još uvijek ima puno posla da visoko obrazovanja bude relevantno i više doprinosi razvoju gospodarstva i društva, uz veći prostor inovativnim mladim ljudima. Riječko sveučilište je dobar primjer, a nažalost neka druga sveučilišta i drugi rektori se više drže svojih sinekura, klijentelizma", rekla je Divjak novinarima.

Upitana na koja sveučilišta misli, odgovorila je da od najvećeg i najvažnijeg sveučilišta, zagrebačkog, očekuje da bude predvodnik internacionalizacije, razvoja i davanja prilika mladima, a ne da se čuvaju pozicije i onemogućava razvoj. "Kad vodite sveučilište morate imati viziju, da znate zašto ste tu", istaknula je.

Upitana da ocijeni svoj mandat, Divjak je rekla da je reforma uvedena u sve škole, da su ostvarena najveća ulaganja u strukovno obrazovanje i povećana ulaganja u znanost. Kazala je da se morala boriti protiv onih koji su imali različite interese i ideje koje nisu bile usmjerene dobrobiti i razvoju. Sada će o tome odlučivati birači, rekla je i dodala: "Ja sam sveučilišna profesorica i veselim se i akademskoj karijeri."

Poslušajte reportažni izvještaj i tonski zapis s konferencije za novinare ministrice Divjak:

Mini-kampus u Iki, pripremila Neva Funčić

Konferencija za novinare ministrice Divjak, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.