Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministrica o preseljenju doma u Kraljevici: "Najvažniji je interes djece!"

10.01.2017.

14:37

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić bila je u Kraljevici na sastanku o sudbini tamošnjeg Centra za rehabilitaciju. Na najavu da je riječ o zatvaranju doma za djecu s teškim oštećenjima, ispred zgrade su se okupili i zabrinuti roditelji osamnaestoro štićenika.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a ministrica Nada Murganić tvrdi da se, prije donošenja bilo kakvih odluka, došla upoznati s problematikom te razgovarati s roditeljima i predstavnicima lokalne samouprave. "Bez obzira kada i koju odluku donesemo, sigurno nećemo biti svi podjednako zadovoljni", rekla je ministrica Murganić.

Majka malog štićenika Larisa Vujić u ime okupljenih roditelja tvrdi da su došli iako nisu bili pozvani, ali su zahvalni ministrici što ih je ipak primila. "Došli smo da ministrica čuje naš glas protiv toga da se našu djecu seli iz jednog ovakvog doma, koji je njima kao obiteljski i na koji su navikli, da ih se preseli s odraslima u zgradu koja njima nije primjerena", kaže Larisa Vujić.

Roditelji su doznali za moguće preseljenje teško bolesne djece iz vile uz plažu u Kraljevici na treći kat zgrade Centra za rehabilitaciju u Rijeci. Ministrica Murganić kaže da su proradile emocije te da se uz priče i "pokvarene telefone", ali i loša iskustva, dođe do panike - ali panike ne treba biti. Murganić ističe da je svima najvažniji interes djece.

Zgrada je u vlasništvu države, pa gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić može samo pregovarati. "Ja mislim da su se roditelji s pravom uznemirili jer je organiziran sastanak s prijedlogom da se ova ustanova na ovom mjestu ugasi, i naravno da to roditelje uznemiruje, a i mi iz Grada Kraljevice ćemo se protiviti", rekla je gradonačelnica.

Još se ne zna daljnja sudbina štićenika Centra za rehabilitaciju u Kraljevici, a roditelji kažu: "Sad moramo čekati i boriti se dalje." Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.