Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mir i dobro - da nitko ne strada od pirotehnike

18.12.2015.

11:55

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcija "Mir i dobro" uoči i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Hrvatskoj se provodi od 1993. godine. Njezin je cilj spriječiti brojne, često i vrlo teške posljedica rukovanja pirotehničkim sredstvima i vatrenim oružjem.

Od 15. prosinca do 8. siječnja, hrvatska policija poziva građane na - mir i dobro. Istoimenom akcijom moli ih da ne pretjeruju s korištenjem priotehnike, a ako je već nabavljaju neka to čine na jednoj od 43 legalizirane lokacije u Primorsko-goranskoj županiji. Nabavljanje pirotehnike na ulici ogroman je rizik, poručuju.

Posebno treba paziti na najmlađe. Petarde i ostala pirotehnika moraju biti spremljeni tako da djeca do njih ne mogu doći. Ne smije ih se bacati pod noge ni u kontejnere, nikako stavljati ih u boce i ne držati u džepovima. Sve petarde koje nisu eksplodirale treba oprezno pokupiti i staviti u kantu s vodom.

U sklopu priprema za ovogodišnju akciju službenici Policijske uprave primorsko-goranske održali su 24 predavanja u sedam riječkih osnovnih škola, kako blagdansko raspoloženje ne bi pokvarila neka tragedija. Lani je zabilježeno jedno teže stradavanje i jedno propucavanje, a oduzeto je 13 komada oružja i 145 komada streljiva.

Kazne za nesavjesno korištenje pirotehnike su od tisuću do pet tisuća kuna, a posljedice i ozljede su izuzetno ružne. Čitajte usputstva za uporabu, ne igrajte se pirotehničara, poručuje policija. Poslušajte što o akciji Mir i dobro kaže Kruno Kaurić iz Policijske uprave Primorsko-goranske:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.