Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mirela Holy: Legalizaciji kanabisa na putu stoji samo moćna farmaceutska industrija

18.03.2022.

12:14

Autor: Matea Krmpotić

Mirela Holy

Mirela Holy

Foto: Boris Scitar / Pixsell

U PROvox-u Radio Rijeke ovog petka ugostili smo Mirelu Holy - komunikacijsku stručnjakinju, znanstvenicu i bivšu političarku.

S obzirom da je u posljednje vrijeme usredotočena na istraživanja o manipulativnom komuniciranju, Holy je za Radio Rijeku komentirala opasnu pojavu lažnih vijesti na društvenim mrežama te količinu informacija koja nam se plasira.


Istaknula je da, u ovo doba rata i pandemije, treba znati provjeravati izvore i relevantnost informacija, a pritom je rekla i kojem izvoru ona vjeruje i zašto.


Drugo područje kojim se Holy već godinama bavi je kanabis i legalizacija kanabisa, tzv Lex Cannabis. Smatrajući da je tržište jako željno, a Hrvatska spremna, nema razloga zašto se to ne dogodi, kaže Holy. 

Jedino kome to smeta je farmaceutska industrija i veliki lobiji. Njima prvenstveno smeta medicinska upotreba kanabisa. No, ljudi se sve više i više obrazuju sami i vide koliko je medicinska upotreba kanabisa dobra i pogodna za teške bolesti.

Mirela Holy

Od gorućih ekoloških problema u Hrvatskoj izdvaja gospodarenje odnosno (ne)gospodaranje otpadom: "Situacija je tragična, mi odlažemo otpad na uglavnom neuređena odlagališta, na taj način pokazujemo da nismo spremni na zelenu tranziciju i cirkularnu ekonomiju, kružnu ekonomiju. Mi ne možemo govoriti o cirkularnoj ekonomiji ako nemamo integrirani sustav gospodarenje otpadom. Mi neselektivno bacamo vrlo vrijedne sirovine na odlagališta i tako zagađujemo okoliš", istaknula je Mirela Holy.


Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Mirela Holy- o lažnim vijestima, kanabisu i ekologiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

PROvox

Svakoga petka u 11.15, Matea Krmpotić razgovara s gostima o aktualnim, angažiranim i često provokativnim temama. Gosti različitih profila, struka i područja djelovanja, analiziraju, promišljaju i osvrću se na svjetska, nacionalna i lokalna događanja te sudionike u istima.

Poslušajte u Slušaonici