Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mirisi i okusi karnevala: humanitarna jota i maneštra na riječkom Korzu

10.02.2018.

11:49

Autor: Blanka Uzelac, Tatjana Sandalj

Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Humanitarni je dan 35. Riječkog karnevala: večeras je bal u Guvernerovoj palači za sportaše invalide; Čiketi plešu večeras u Iskri, u pidžamama, za Društvo multiple skleroze, a Korzom se od prijepodneva šire mirisi maškarane maneštre i jote.

Sunčano vrijeme u Rijeci privuklo je mnoštvo građana na Korzo kako bi, između ostaloga, probali kakvoga je okusa maškarana jota koju su pripremili obrtnici ugostitelji iz Rijeke, Kostrene, Čavli i Bakra u suradnji s učenicima Ugostiteljske škole iz Opatije. Skuhano je 600 porcija jote, pila se žlahtina, a sve po simboličnim cijenama.

Skuhano je 60 kilograma fažola i 40 kilograma kupusa s vratinom, pancetom i kobasicama, već dvanaesti put humanitarnoga karaktera. Ovogodišnji prihod namijenjen je riječkome Centru za autizam. Kuhalo se i nekoliko stotina metara dalje: u Bazarigovu prolazu humanitarnu su maneštru kuhali gosti Rotary kluba Opatija.

Subota prije velike karnevalske povorke rezervirana je i za Humanitarni karnevalski bal Grada Rijeke i Rotary kluba Rijeka - sv. Vid. Večeras će, od 21 sat, u dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja okupiti tristotinjak uzvanika.

Među gostima se očekuju predstavnici Rijeci prijateljskih gradova Cetinja i Kawasakija, diplomatski predstavnici i veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Irske, Indije, Republike Koreje, zatim Italije, Norveške, Australije, Argentine, Grčke, Danske i Austrije. Prihod od ulaznica i donacija namijenjen je nabavci specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.