Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mirno okupljanje u Rijeci: podrška Loreni, ali i zahtjev vladajućima

27.12.2018.

11:19

Autor: Matea Krmpotić

Foto: FB Događaj

Foto: FB Događaj

Foto: - / -

Mirno okupljanje "Sve po zakonu" održat će danas u 18 sati na Jadranskom trgu u Rijeci. Cilj je, kažu organizatori/ce, ukazati na apsurdnost pravosudnog sustava i nužnost implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Nasilnik Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora radi brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlice. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika, stoji u opisu događaja.

Prema stručnoj analizi pravomoćnih sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati su pokazali sljedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelje, uzete u obzir u 58% slučajeva bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika. Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučajave bile su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost).

"Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidi se i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda umjesto pokušaj ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovoljava sve kriterije pokušaja ubojstva: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu", objašnjavaju organizatori/ce.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.