Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mišja groznica u Gorskom kotaru: sklanjati ostatke hrane i često prati ruke

03.05.2021.

13:24

Autor: Vladimir Jurić

Miš viri iz svoje rupe napravljene u deblu bukve (Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell)

Miš viri iz svoje rupe napravljene u deblu bukve (Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Poljski miševi, koji su se ove godine okotili u velikom broju, donijeli su stanovnicima Gorskoga kotara veliku prijetnju zaraze mišjom groznicom. Kako se obraniti od bolesti koja može ozbiljno ugroziti zdravlje, a kojom se u posljednje vrijeme zarazio određeni broj Gorana?

Na to se danas na konferenciji za medije osvrnuo glavni epidemiolog u Primorsko-goranskoj županiji Dobrica Rončević. "Kada je ih je puno, glodavci u potrazi za hranom dolaze do mjesta na kojima žive ljudi jer se ne mogu prehraniti u svojim prirodnim obitavalištima", tumači dr. Rončević.

Glavna mjera prevencije stoga je spriječiti da ostaci hrane budu dostupni miševima, pogotovo na rubovima šuma i livada, tako da ih se ne privlači. Vrlo je važno prati ruke nakon boravka na otvorenome te ne dodirivati usta i oči tijekom boravka u prirodi.

Više o mišjoj groznici u Gorskom kotaru pročitajte i poslušajte na ovom linku, a u nastavku poslušajte preporuke Dobrice Rončevića:

Dr. Rončević o mišjoj groznici, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.