Hrvatski radio

Radio Rijeka

Miting "Kupom uzvodno": rijeka toplija od očekivanog

31.07.2021.

14:09

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Već godinama zanimljivu priliku za osvježenje krajem srpnja nude u Gorskom kotaru. Tamo je u nedjelju, na samoj graničnoj crti sa Slovenijom, 17. put održan plivački miting "Kupom uzvodno", čime je područje uz gornji tok te rijeke još jednom potvrdilo rekreativno-turističke potencijale.

Ovih dana neki dijelovi Gorskog kotara temperaturnim vrijednostima ne zaostaju mnogo za krajevima uz more, no onima koji su u nedjelju odlučili sudjelovati na plivačkom mitingu "Kupom uzvodno" željeno je osvježenja u ime organizatora jamčio Davorin Klobučar

Temperatura zraka i ponegdje u Gorskom kotaru već nekoliko dana prelazi 30°C, a temperatura vode u Kupi se kreće oko  21-22°C što je za tu rijeku izvanredno. Klobučar ističe da bi, kao organizatori, već i s dvadesetak stupnjeva bili zadovoljni, a aktualni podaci govore da su uvjeti odlični.

Natjecateljske discipline plivačkog mitinga na Kupi, kao i svake godine, osebujne su i specifične po tome što natjecatelji plivajući uzvodno, osim konkurencije, moraju svladati i otpor riječne struje.

Početna disciplina je plivanje na 25 metara uzvodno, nakon čega slijedi ekipno natjecanje roditelja i djece, čija se vremena zbrajaju, pa na kraju proglašavamo i najbolju plivačku obitelj. Zanimljivo je i plivanje spretnosti s bakljom, a program tradicionalno završavamo maratonom na 500 metara, zaključuje Klobučar. 

A oko savladavanja graničnih barijera problema uz Kupu nikada nije niti bilo, pa se natjecateljski program kao i svake godine podjednako odvija na hrvatskoj i slovenskoj strani riječne granice. Poslušajte:

Kupom uzvodno u nekoliko disciplina, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.