Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Mitski park" - projekt očuvanja mitske baštine u Hrvatskoj i Sloveniji

05.02.2019.

13:57

Autor: Lea Domijan Fišter, Hina

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na Fakultetu za Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki je danas predstavljen projekt pod nazivom "Mitski park". Riječ je o projektu financiranom europskim novcem iz Interreg programa Slovenija - Hrvatska.

Započeo je u rujnu prošle godine, a trajat će do veljače 2021. Vodeći partneri na provedbi su, uz Fakultet u Iki , općine Mošćenička Draga i Hrpelje - Kozina u Sloveniji. Projekt je vrijedan 745 tisuća eura, a cilj je s obje strane slovensko- hrvatske granice urediti centre za posjetitelje u staroslavenskim selima: hrvatskom Trebišću i slovenskom Rodiku te označiti takozvane "mitske staze".

Područja oko napuštenog sela Trebišća iznad Mošćeničke Drage i sela Rodika kod Kozine u Sloveniji, bogata staroslavenskim mitološkim značenjem, turistički će se vrednovati putem prekograničnog projekta "Mitski park". U selu Trebišća, koje se nalazi uz potok na obroncima Učke iznad Mošćenićke Drage, izgradit će se replika mlina iz vremena doseljavanja Slavena na ovo područje te će se uzduž poučne staze oko sela postaviti skulpture kipara Ljube de Karine, kazao je načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj. Istaknuo je da se područje oko Trebišća već uređuje novcem dobivenim iz iznosa za riječku aglomeraciju.

U Rodiku će se urediti interpretacijski centar te poučna staza koja će povezivati lokalitete u okolici koji jezično i predajno pokazuju svoje drevno porijeklo. Dekanica FMTU Dora Smolčić Jurdana kazala je da ovime ovaj fakultet nastavlja u zadanom smjeru korištenja financija iz europskih izvora u što većoj mjeri. Tako je u provedbi sedam projekata vrijednosti 7,5 milijuna eura, a do sad je FMTU kao partner, sudjelovao na njih dvadesetak, rekla je.Uz samo financiranje, ti projekti omogućuju ostvarenje misije FMTU u aktivnoj suradnji s lokalnom zajednicom, istaknula je.

Voditeljica projekta na FMTU Jelena Đurkin Badurina rekla je da fakultet kroz projekt "Mitski park" djeluje na turističkom vrednovanju kulturne baštine, ali i na budućem smanjenju sezonalnosti turizma, odnosno privlačenju posjeta prije i nakon glavne turističke sezone atraktivnim sadržajima te prekograničnoj turističkoj suradnji.

Više o projektu otkrio je načelnik Mošćenićke Drage Riccardo Staraj u razgovoru s Leom Domijan Fišter - poslušajte:

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.