Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mjesec borbe protiv raka: četiri besplatna predavanja o zloćudnim bolestima

01.11.2019.

11:41

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Ružičasti baloni i vrpce podsjećaju na važnost brige za zdravlje dojki (Foto ilustracija: Pixsell)

Ružičasti baloni i vrpce podsjećaju na važnost brige za zdravlje dojki (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj svake godine od raka oboli 25 tisuća, a umre više od 12 tisuća ljudi. U našoj županiji je 2017. godine bilo 5096 oboljelih, a umrle su 853 osobe. Podaci su to Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uoči Mjeseca borbe protiv raka, kojeg Liga protiv raka obilježava u studenome.

S rakom u svijetu živi čak 25 milijuna ljudi. Žene najčešće pobolijevaju i umiru od raka dojke - svakoj 11. ženi u Hrvatskoj prijeti ta bolest, a broj oboljelih i umrlih značajno raste iznad 45. godine života. Drugo najčešće sijelo raka, kod oba spola, jest rak debelog i završnog crijeva, a čak 90 posto ih je kod osoba starijih od 50 godina. Muškarci često obolijevaju od raka pluća, a rak prostate pogađa sve mlađu dob.

Osim predavanja u Rijeci, Liga protiv raka održat će 15. studenoga i predavanje u Omišlju, a za Mjesec borbe protiv raka najavljuju i akciju "Brkati novembar", odnosno Movember, za prevenciju raka prostate, koja će održati u Hrvatskoj i nizu drugih europskih i svjetskih zemalja.

"Pobol je veliki, rak je učestala bolest kojoj pogoduje oslabljivanje organizma lošom prehranom, stresom, prebrzim tempom života. Utješno je da su metode liječenja sve bolje, posebno ako se bolest otkrije u ranom stadiju", kaže predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić. Dodaje kako tu bolest i dalje prati stigma, pa se ljudi nerado odazivaju preventivnim pregledima, pogotovo muški dio populacije.

Liga protiv raka već više od pola stoljeća radi na edukaciji javnosti o raku - kakva je to bolest, kako je prepoznati, koji su koraci kroz dijagnostiku i liječenje. Ove će godine Mjesec borbe protiv raka obilježiti s četiri javna predavanja u Gradskoj vijećnici.

Prvo je predavanje u srijedu 6. studenoga, kad će liječnica doc. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić govoriti o novim pogledima na liječenje raka dojke, u čemu su se u zadnje vrijeme dogodili brojni pomaci. Tjedan kasnije, u četvrtak 14. studenoga, prof. dr. sc. Iva Sorta Bilajac Turina bavit će se zloćudnim bolestima u muškaraca, koji teže odlaze k liječniku, a pobol od raka sve je češći.

O važnosti njege zuba i usne šupljine u onkologiji govorit će u srijedu 20. studenoga prof. dr. sc. Sonja Pezelj Ribarić - od oralnog zdravlja kao temelja za općenito zdrav organizam do saniranja upale sluznice usne šupljine kao česte nuspojave onkološkog liječenja. Ciklus predavanja završit će u srijedu 27. studenoga predavanjem kliničke psihologice Marine Njegovan koja će se baviti stresom, boli i tehnikama opuštanja.

Predavanja počinju u 18 sati, a ulaz je besplatan. Poslušajte što kaže dr. Ira Pavlović Ružić:

Dr. Pavlović Ružić: Moramo brinuti za sebe, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.