Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:44 / 19.10.2016.

Autor: Nenad Lučić

Mjesni odbor Broda na Kupi: Romima osigurati adekvatan smještaj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Mjesnog odbora Brod na Kupi na adrese Grada Delnica i drugih institucija već duže vrijeme stižu apeli kojima se na tom području želi potaknuti odgovarajuće rješavanje životnih problema romske populacije, čime se ujedno nastoji utjecati i na svekoliki razvoj Kupske doline.

O mogućim smjernicama ublažavanja i otklanjanja spomenutih i sve naglašenijih teškoća, uz nužnu suradnju države i lokalne zajednice, bilo je riječi i tijekom današnje konferencije za novinare u Delnicama. Doseljavanjem novih obitelji u neadekvatne objekte romskih naselja uz rijeku Kupu, uz stambene probleme, rastu i razni oblici devijantnog ponašanja, tvrdi predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar. "Jednostavno se postavlja pitanje, kako je moguće da u jednom objektu živi dvadeset i više članova, a sve te nastambe su na tuđoj zemlji gdje nije riješena infrastruktura, poput dovoda vode i struje te kanalizacije", ističe Klobučar.

Na temelju iskustava iz sredina u susjednoj Sloveniji, Klobučar tvrdi, problem nije nerješiv. "Tražimo da se predlože čestice koje su isključivo u vlasništvu Republike Hrvatske, da se na tim česticama osigura infrastruktura te da se, ako ima sredstava, na tim površinama osiguraju objekti kako bi te obitelji u njima mogle normalno živjeti", dodaje. Provedbom spomenutog rješenja bi se, osim socijalnih, riješili i neki gospodarsko-razvojni problemi Kupske doline. "Napravit ćemo da se oslobode čestice na najatraktivnijim mjestima uz Kupu, gdje je moguće razvijati turističke projekte i programe, poput autokampova, kamp odmorišta te vikend turističkih naselja", objašnjava Klobučar i zaključuje da zainteresiranih ulagača za to ima, a njihovi bi projekti, nakon odgovarajućeg zbrinjavanja pripadnika romske populacije, donijeli i svekoliki razvoj Kupske doline. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.