Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mještani Ilovika najavili prosvjed u Malom Lošinju

06.10.2021.

11:34

Autor: HRT - Radio Rijeka

Luka Mrtvaška i Ilovik (Foto: PGŽ)

Luka Mrtvaška i Ilovik (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

Zbog preusmjeravanja brodske linije Ilovik - Mrtvaška na liniju Ilovik - Mali Lošinj, u petak, 8. listopada, najavljen je prosvjed mještana Ilovika u Malom Lošinju. Poručuju da se ne mogu strpiti dvije godine i traže bolji dogovor.

Prekjučer, 4.10.2021. puše jugo, brodska linija Mrtvaška – Ilovik preusmjerena je za Mali Lošinj i brod ne vozi. Djeca ne mogu u srednju školu, učiteljica iz Malog Lošinja ne može doći na Ilovik, na Iloviku ne radi dućan, ne dolazi pošta, bolesnici ne mogu do bolnice… Državna brodska linija 310 za Susak i Unije ne vozi.

Jučer, 5.10.2021. puše jugo, brodska linija Mrtvaška – Ilovik vraćena je na rutu za Mrtvašku. Brod vozi. Djeca idu u srednju školu, učiteljica dolazi na Ilovik i djeca imaju normalnu nastavu, dućan radi, dolazi i odlazi pošta, bolesnici mogu u bolnicu.

Za to vrijeme državna brodska linija 310 za Susak i Unije, kao i katamaran za Rijeku, ne voze.

Stanovnici Ilovika najavili su prosvjed u petak u Malom Lošinju jer im je od 4. listopada na neodređeno vrijeme ukinuta brodska linija Ilovik - Mrtvaška zbog dogradnje luke Mrtvaška. Stanovnici Ilovika tvrde da je loše pripremljenim projektom započelo uništenje otoka koji je postigao veliki pozitivni skok u broju djece, mladih obitelji i stanovnika. Ukidanjem linije Ilovik-Mrtvaška, kako trvde, djeci se onemogućava školovanje, a starijima se ukida dostupnost bolnica i liječnika. Prosvjed u petak najavljen je u 10 sati i 30 minuta.

Danas, 6.10.2021. prognoza je vrlo loša, ali jugo ne puše, brodska linija Ilovik - Mrtvaška ponovno je  preusmjerena za Mali Lošinj. Zbog loše prognoze i nesigurnosti prijevoza za Mali Lošinj, Mjesni odbor je zatražio od brodara da zasebnim brzim gliserima preveze djecu u Mrtvašku i preuzme učiteljicu, kako bi ipak naši srednjoškolci i osnovnoškolci mogli imati nastavu.

Naime, brodsku liniju su izmijestili s Mrtvaške, ali se u luku još uvijek može pristati, pa na ovaj način spašavamo djecu i školu. S druge strane, brodska linija je izmiještena i brod je krenuo za Mali Lošinj, kažu iz Mjesnog odbora Ilovika.

Kako je najavila predsjenica Mjesnog odbora Jadranka Matas, predstavnici Ilovika su u četvrtak 7. listopada pozvani u Mali Lošinj na razgovor s predstavnicima gradskog vijeća i lučke uprave, a dan kasnije najavljuju javni prosvjed.

Poslušajte razgovor:

Jadranka Matas, Ilovik, pripremila Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.