Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:13 / 08.11.2016.

Autor: Biserka Belić

Mještani Marčelja svjedočili na suđenju "Čistoći" zbog Marišćine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protiv riječkoga Komunalnog društva "Čistoća" ponovno se vodi prekršajni postupak zbog neodgovornoga gospodarenja otpadom na privremenome odlagalištu na Marišćini. Na sudu su danas svjedočili mještani i djelatnica "Čistoće".

Prekršajni sud već je kaznio Čistoću i odgovorne osobe s 300 tisuća kuna, ali Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je novi prekršajni postupak. Na današnjem ročištu o teškim uvjetima - smradu u kojem žive svjedočili su mještani Marčelja i okolice.

"Najžalosnije je da na optuženičkoj klupi nije gradonačelnik Rijeke i predsjednik Skupštine Čistoće Vojko Obersnel, on koji donosi odluke, nego oni koji su izvršavali te njegove odluke", kaže predsjednik udruge Krizni Eko-stožer Marišćina Josip Begonja. Dodaje da očekuje nove novčane kažne, ali i da će to opet građani platiti - putem računa Čistoće. "Kazna će nama biti zadovoljstvo jer ne može nas se samo tako trovati bez da se čuje glas ljudi, govori Begonja.

Svjedočila je i voditeljica razvojno-tehničke službe Čistoće Marina Babić Brusić. Kaže da se uz odlagalište, kao i uz bilo koji spremnik za otpad, osjeti lagan miris, međutim, neugodnih mirisa većeg intenziteta nije bilo. "Poduzimali smo sve što je bilo potrebno od prekrivanja odlagališta do mirisne zavjese, a imamo i dokaze nadležnih institucija - analizama županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci je utvrđeno da je zrak na području Marišćine prve kategorije", rekla je Babić Brusić.

Rasprava se nastavlja, a među ostalima, svjedočit će i djelatnici Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.