Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mještani Viškova: naknade za nekretnine uz Viševac nezakonite?

15.07.2015.

13:47

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mještani Općine Viškovo, njih pedesetak koji žive uz nekadašnji deponij Viševac, smatraju da je Općina nezakonito postupala kada je određivala iznose naknade vlasnicima nekretnina.

Stoga je nezavisna općinska vijećnica Mirna Međimorec, u ime mještana, Općinskom državnom odvjetništvu i Državnom uredu za reviziju u Rijeci podnijela Zahtjev za postupanje. Uz deponij Viševac u krugu do 500 metara postoji oko 300 nekretnina, s čijim je vlasnicima Općina Viškovo još 2006. godine započela voditi postupke obeštećenja zbog utjecaja deponija.

No, njih 50-tak pokušava doznati temeljem kojih je kriterija obavljena procjena vrijednosti nekretnina te jesu li pravilno dodijeljene. "Prema podacima koje smo mi sakupili, sumnjamo da je bilo mnogo nepravilnosti, mnogo nezakonitosti oko vođenja ovih postupaka te da se ovaj postupak vodio na nejasan i netransparentan način," rekla je Međimorec i dodala kako stvarni podaci, o tome tko je i u kojem iznosu ostvario protupravnu korist od oko 37 milijuna kuna, nisu poznati.

"Ove postupke je prema Zakonu trebala voditi Općina Viškovo, a obveznik isplate prema Općini Viškovo za ove naknade je Komunalno društvo Čistoća. Red veličine nejasnih, netransparentnih iznosa za koje mi sumnjamo za koje su oštećeni mještani su između 30 i 40 milijuna kuna. Mi u ovome trenutku ne znamo je li itko ostvario protupravnu korist, je li to Općina Viškovo, KD Čistoća ili neke treće osobe. Mi želimo da se to utvrdi u ovome postupku." Ako državne ustanove utvrde nepravilnosti isplate obeštećenja za nekretnine, mještani očekuju hitno poduzimanje istražnih radnji.

Općina Viškovo oglasila se priopćenjem u kojem između ostaloga stoji: "Budući da se protiv Općine vodi niz predmeta, dio sredstava u visini od 20 posto prikupljenog viška sredstava, odložit će se do završetka tih sudskih postupaka. Ako bi eventualno postojala obveza temeljem sudske odluke, ta bi sredstva koristila za zaštitu interesa i onih ovlaštenika koji vode sudske postupke. Ako Općina Viškovo ne bude obavezna, sredstva će se ipak raspodijeliti ovlaštenicima, a vrijeme isplate ovisit će o brzini rada sudova. Ni u kom slučaju ne može biti govora o nezakonitom postupanju Općine Viškovo, koja je u cijelosti poštivala i poštuje zakonske obveze. Općina štiti i štitit će sva prava mještana Viškova, neovisno o tome nalaze li se u zoni odlagališta otpada ili ne", stoji u priopćenju Općine Viškovo. Cijelo priopćenje možete pronaći u nastavku.

Poslušajte prilog Blanke Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.